Melasové cookies
Na povrchu jsou křupavé, uvnitř vláčné a lehce "žvýkavé". Melasa jim dodává nezaměnitelnou chuť a medově zlatou barvu. Voní kořením a mě tak trochu připomínají nadcházející Vánoce.

Ingredience na 10 porcí
Melasové cookies (cca 20 ks):
- 130 g špaldové mouky (použila jsem mix hladké a celozrnné)
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- špetka soli
- 55 g másla
- 50 g třtinového cukru
- 1 velký žloutek
- 3 lžíce melasy
- + třtinový cukr na obalení
Postup
Celkový čas přípravy: 30 min
V misce smíchejte prosátou mouku s jedlou sodou, kořením a špetkou soli, odložte stranou.
Máslo rozpusťte (v mikrovlnce nebo na kamnech) a přidejte cukr, míchejte do mírného rozpuštění. Přidejte melasu a následně i žloutek, vše dobře promíchejte.
Přisypte moučnou směs a prošlehejte, aby se vše hezky spojilo. Těsto je mazlavé, možná to půjde lépe jen vařečkou. Dejte do lednice asi na 30 minut vychladit, tak aby šly z těsta dělat kuličky.
Troubu předehřejte na 190 stupňů, dva plechy si vyložte pečícím papírem.
Z těsta tvořte malé kuličky, obalte v třtinovém cukru a ve větších rozestupech klaďte na plech. Při pečení se roztečou na placičky.

Dejte péct do vyhřáté trouby na 8-9 minut. Nechte vychladnout na plechu. Skladujte v uzavřené dóze.

Mohlo by vás zajímat:
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře