Očištěnou hlavu květáku vložíte do osolené vroucí vody a vaříte 10 minut.
Květák necháte okapat, trochu zchladnout a pak posekáte nožem na drobné kousky.
Oddělíte žloutky od bílků. Sýr nastrouháte nahrubo.
Posekaný květák smícháte s osolenými žloutky, pšeničnými klíčky a případně i pažitkou.
Zapékací formu si vymažete máslem a vysypete pšeničnými klíčky.
Z bílků si ušleháte tuhý sníh, který zlehka zapracujete do květákové hmoty.
Hmotu přesunete do vymazané formy a povrch nákypu jen zlehka zarovnáte.
Vložíte do předem vyhřáté trouby na 180°C a pečete cca 30 minut, dokud okraje nákypu nezezlátnou.
Pokud nahradíte pšeničné klíčky např. pohankovými vločkami, je recept vhodný pro bezlepkovou dietu a candida dietu fáze III.