Podzimní pickles – kvašená zelenina
Poznáte proces mléčného kvašení? Jedná se o jeden z nejstarších způsobů fermentace čerstvé zeleniny. Zelenina si tak uchovává všechny své vitamíny a jako bonus nabídne spoustu probiotických bakterií, čímž nám pomáhá budovat zdravou střevní mikroflóru. Zjednodušeně řečeno, jezte pickles, budete mít lepší trávení.

Ingredience na 10 porcí
na jednu sklenici o objemu 700 ml budete potřebovat:
- 400 g zelí
- 250 g červené řepy
- 100 g máslové dýně
- 100 g mrkve
- 50 g cibule
- 10 g kopru
- 2 zarovnané lžičky soli
- 1 lžičku drceného kmínu
- 1 lžičku strouhaného křenu
- 1/2 lžičky kurkumy
Postup
Celkový čas přípravy: 30 min
Zelí nakrouhejte. Řepu, dýni a mrkev nastrouhejte. Cibuli a kopr pokrájejte na drobno. Přidejte sůl, kmín, kurkumu a drobně nastrouhaný křen. Všechno to rukou pořádně promíchejte, promačkejte, aby se uvolnila tekutina.
Nechte asi 30 minut odstát.
Poté zeleninu postupně napěchujte do čisté sklenice. Buďte důslední, ze sklenice musíte vytlačit všechen vzduch, jinak se bude zelenina kazit. Sklenici naplňte až po okraj, případně dolijte tekutinou, kterou pustila zelenina.
Do takto připravené sklenice vložte menší skleničku, kterou naplňte vodou, kamínky...čímkoliv, co nám naloženou zeleninu pořádně zatíží.
Celé to podložte hlubším talířkem, kam bude odtékat vytlačená tekutina. Nechte 5 - 7 dní pracovat při pokojové teplotě (na temnějším místě). Občas zkontrolujte. Pokud se na okraji sklenice budou tvořit jemné bublinky, začala vám zelenina kvasit, což je dobře. Zhruba po týdnu, kdy bakterie požraly veškeré sacharidy a přeměnily je na kyselinu mléčnou, se celý proces zastaví. To poznáte podle toho, že se kolem hrdla sklenice přestaly tvořit bublinky. V tuto chvíli můžete zeleninu rozdělit do menších sklenic a uložit do chladu, kde při správném skladování vydrží i několik měsíců.