Božské kakaové sušenky bez mouky i tuku (vhodné i pro diabetiky)

Potřebujeme
- 1/2 hrnku neslazeného kakaa
- špetka soli
- 1/2 hrnku cukru
- 3 bílky velkých vajec
- 1/8 lžíce kypřícího prášku (nejlépe s vinným kamenem, ale jde to i s obyčejným)
- 1 lžíce vanilkového extraktu
Tyto čokoládové sušenky mají báječně plnou chuť. Díky kakau chutnají jako tmavá čokoláda, obsahují naprosté minimum tuku a jsou vhodné i pro diabetiky. Jedna sušenka má pouhých cca 24 kalorií. Jejich příprava je neskutečně snadná a rychlá.
Co se týče vhodnosti pro diabetiky: Samozřejmě není možné sníst na posezení celou dávku, jelikož sušenky obsahují cukr. Nicméně myšlenka, že cukrovkáři nesmí žádný cukr (myšleno jednoduché cukry jako sacharósa, fruktósa) se ukázala jako špatná, i cukrovkáři samozřejmě cukr konzumovat potřebují, pouze v omezené míře, kterou si musejí kontrolovat. Tyto sušenky v průměru příliš cukru neobsahují a je celkem snadné si spočítat, kolik zhruba jedna sušenka obsahuje cukru. Samozřejmě můžete při pečení množství cukru snížit.
Postup:
Krok 1
Troubu předehřejte na 150°C.
Krok 2
Smíchejte kakao, sůl a 1/4 hrnku cukru.
Krok 3
Vyšlehejte bílky s kypřícím práškem. Jakmile je tuhý, přidávejte pomalu po lžících zbytek cukru.
Krok 4
Smíchejte vyšlehané bílky, kakaovou směs a vanilkový extrakt.
Krok 5
Dávejte na pečící papír po lžičkách asi 2,5 centimetru od sebe.
Krok 6
Pečte 25 minut, pokud chcete sušenky vlhčí, 40 minut, pokud je chcete křupavé.
Hotové sušenky můžete ještě po vychladnutí posypat troškou moučkového cukru.
Mohlo by vás zajímat:
čokoláda fitness kakao pečení recepty sušenky
Zdroj: www.prevention.com
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře