Léčivý smrkový sirup z mladých výhonků proti kašli i rýmě

S nástupem teplých dní přichází čas na sběr výhonků jehličnatých stromů, ze kterých si můžete připravit výborné léčivé sirupy. :) Květen a červen jsou měsíce rašení mladých smrkových větviček, které obsahují obrovské množství vitamínu C. Domácí smrkový sirup dokáže rozpustit hleny, uvolnit dýchací cesty a usnadnit vykašlávání.

Gabriela

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Kdy na sběr mladých smrkových výhonků

Jehličnaté stromy se probouzejí hned s nástupem prvních teplých měsíců. Ideální na sběr světle zelených větviček je tedy průběh května a června. Použít můžete také mladé výhonky jiných jehličnanů, jako je jedle a borovice. Určitě sbírejte v oblastech, kde je nejezdí moc aut, a které jsou dál od města.

Smrkový sirup domácím lékařem

Mladé smrkové výhonky obsahují velké množství vitamínu C. Díky tomu je smrkový sirup velký bojovník při nástupu jarního nachlazení, rýmy a kašle. Dokáže rozpustit hleny, čímž uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání.

Doma vyrobený sirup s čerstvě nasbíraných větviček jehličnanů dle odborníků zmírňuje revma a tiší bolesti končetin a svalů. Odvádí z těla toxické látky a posiluje imunitu organismu.

Užívání léčivého sirupu

  • Užívejte jako prevenci i při léčbě kašle – 1 lžíci každé ráno.
  • Sirup je skvělý na ochucení čaje či nápojů. Sirup má velmi příjemnou chuť a ocení ho i děti.
  • Při bolestech kloubů a svalů užívejte 1 lžíci ráno a večer.

Ingredience

Množství všech ingrediencí závisí na velikosti lahví a množství sirupu, které chcete vyrobit. Můžete si řídit dle poměru: Na sklenici sirupu spotřebujete polovinu sklenice výhonků, přibližně stejné množství cukru a půlku citronu.

  • Smrkové výhonky délce max 5 cm (jsou to ty světle zelené konce větviček)
  • Cukr
  • Citron

Postup

1

Výhonky vykoupejte ve studené lázni a nechte okapat.

2

Naplňte připravené vymyté láhve vrstvami výhonků, cukru a koleček citronu.

3

Opakujte vrstvu po vrstvě až je sklenice plná. :)

4

Jemně vše stlačte rukou a převažte celofánem.

5

Šup s tím na okno. Sirupu se bude dařit i na sluníčku.

6

Nechte odpočívat po dobu 2 – 3 týdnů, kdy začne tekutina hnědnout, zlátnout a houstnout.

7

Nyní sklenici otevřete a obsah přeceďte přes sítko nebo plátýnko.

8

Sirup je hotov. Slijte jej do lahví a uložte na chladné místo.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Seitan – základní recept

Recept na svěží avokádový hummus ve 2 krocích

Video: Nadýchané máslové rohlíčky skvělé ke snídani

Grilované klobásky s jablečnou cibulkou

Cookie v hrníčku

Valašská kyselica od cérky z valmezu

Fitness koláč

Fitness pizza s květákovým korpusem

Opékané česnekové brambory s parmazánem

Nepečené čokoládové pohárky plné kávového krému

Pagáčky i pro vegany

Čokodortík s krémem z avokáda a banánu