fbpx

Citronová kolečka

Pokud Vás už omrzely typicky vánoční příchuti jako skořice, zázvor, ořechy nebo čokoláda, tak zkuste tahle citronová kolečka. Jsou krásně křehká a překvapivě lehce nakyslá díky citronové šťávě. Na rozležení jim stačí jen pár dnů.

Citronová kolečka

Ingredience na 10 porcí

Na těsto si připravte:
(použila jsem hrnek o objemu 240 ml)

  • 150 g změklého másla
  • 1/3 hrnku moučkového cukru
  • 1/4 hrnku citronové šťávy
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 1 lžička vanilkového extraktu (ne aroma)
  • 1 a 3/4 hrnku hladké mouky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • moučkový cukr na obalení

Postup

Celkový čas přípravy: 30 min

1

Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, trvá to několik minut. Přidejte citronovou šťávu, kůru a vanilku, pomalu zašlehejte. Přisypte prosátou mouku se škrobem a promíchejte do hladkého těsta.

2

Těsto vyklopte na vál a rozdělte na 2 - 3 části. Z každé vytvarujte váleček o průměru cca 2 cm. Záleží, jak velká kolečka chcete. Počítejte, že v troubě ještě trochu zvětší objem. Válečky zabalte do folie a dejte asi na 30 minut zamrazit.

Citronová kolečka
3

Troubu si předehřejte na 180 stupňů, 2-3 plechy vyložte pečícím papírem.
Válečky vyndejte z mrazáku a ostrým nožem rozkrájejte na kolečka. Rozložte na plech a dejte péct do vyhřáté trouby na 10 - 15 minut, v závislosti na jejich velikosti. Kolečka by měla lehce zezlátnout.

4

Kolečka nechte po upečení trochu zchladnout, pak obalte v moučkovém cukru. Pokud byste je obalovali horká, cukr se bude lepit a dělat žmolky.

Poznámka

Kolečka skladujte v uzavřené dóze, každým dalším dnem jsou křehčí a křehčí.

Mohlo by vás zajímat:

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře