Brokolicovo-ricottové chiakoláčky s rajčatovým ragú

Zdravý a neobvyklý pokrm si můžete vychutnat při obědě anebo jej naservírovat přátelům jako party pohoštění.

Brokolicovo-ricottové chiakoláčky s rajčatovým ragú

Ingredience na 1 porce

Koláčky:

  • 50 g čočky belugy
  • 150 g brokolice
  • 50 g ricotty
  • 15 g chia semínek
  • sůl
  • + hoblinky parmezánu na posypání

 
Ragú:

  • 1 velké rajče – cca 180 g
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 šalotka, nakrájená nadrobno
  • 1 stroužek česneku, nasekaný najemno
  • 1 vrchovatá čajová lžička rajského protlaku
  • 0,5 dl vody
  • 5 lístků čerstvé bazalky
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

 

Postup

Celkový čas přípravy: 45 min

1

Čočku vložte do hrnce, zalijte ji dostatečným množstvím vody, přidejte špetku soli a vařte doměkka. Bude to trvat asi 20–25 minut.

2

Brokolici rozeberte na menší růžičky, vložte ji do vroucí osolené vody a vařte doměkka. Poté ji sceďte a přelijte studenou vodou. Přebytečnou vodu z ní vymačkejte. Poté vložte brokolici do misky, přidejte ½ uvařené belugy, ricottu, špetku soli a společně rozmixujte tyčovým mixérem.

3

Do směsi přidejte chia semínka, zbytek čočky a promíchejte. Podle potřeby dosolte.

4

Troubu předehřejte na 200 °C a na plech položte pečicí papír. Ze směsi tvarujte „karbanátky“. Směs vám vyjde na 5 kousků. Bochánky položte na plech vyložený pečicím papírem. Pomocí lžíce uprostřed každého bochánku utvořte důlek. Vložte do trouby, pečte 20 minut.

5

Připravte si ragú. Do menšího hrnce dejte vařit vodu. Vody by mělo být tolik, aby hladina dosáhla nad potopené rajče. Rajče nařízněte navrchu křížem a vložte do vroucí vody. Nechte chvíli vařit. Vyndejte jej ve chvíli, kdy začne od naříznutí praskat. Nechte jej trochu zchladnout a poté oloupejte. Rajče překrojte napůl, vyřízněte bubáky a každou polovinu ještě jednou přepulte a nakrájejte na asi půlcentimetrová čtvrtkolečka.

6

Na menší pánvi nebo kastrolu rozehřejte olej. Přidejte šalotku a nechte ji zesklovatět. Přidejte protlak a nasekaný česnek, míchejte, dokud se česnek nerozvoní. Poté přidejte rajčata, půl deci vody a lehce osolte a opepřete. Vařte do zhoustnutí. Bazalku nasekejte najemno a přidejte do ragú, stáhněte z plamene a promíchejte.

7

Do upečených koláčků nandejte trochu ragú a ozdobte hoblinkami parmezánu.

Mohlo by vás zajímat: Recept bez chodu, Recept bez kategorie

Hodnocení a komentáře

Filip

Filip

Miluji to!

Odpovědět

pro přidání komentáře