Domácí ostružinová marmeláda
Na vafle, lívance nebo do palačinek, domácí ovocná marmeláda jistě najde své využití. Příprava je velmi jednoduchá a můžete si vyrobit marmeládu z jakéhokoli ovoce máte rádi. ;) Já mám zatím vyzkoušenou z ostružin, které jsou na můj vkus dost kyselé, proto používám i trochu sladidla. U sladšího ovoce bych sladidlo určitě vynechala. Pro zahuštění marmelády používám xanthanovou gumu, která je vyrobena z vnější vrstvy malé inaktivní bakterie zvané Xanthomonas campestris. Jedná se o univerzální zahušťovadlo do různých typů omáček. Její jedinečná schopnost udržet malé částečky potravin pohromadě se využívá především při nahrazování lepku v bezlepkovém pečivu. Při použití xanthanové gumy buďte opatrní, už hodně malé množství dokáže tekutinu řádně zahustit, takže to s ní nepřežeňte. ;) Při přípravě marmelády používám na 2 hrnky ovoce pouze 1/4 lžičky gumy a opravdu to bohatě stačí.

Ingredience na 10 porcí
- 2 hrnky ostružin (mohou být i mražené)
- 1 lžíce kokosového cukru nebo medu
- 1 lžička citrónové šťávy
- 1/4 lžičky xanthanové gumy
Postup
Celkový čas přípravy: 30 min
ovoce rozvaříme společně s cukrem / medem (cca 20 minut)
přidáme citrónovou šťávu a xanthanovou gumu a vše promícháme, pokud nemáte v marmeládě rádi semínka, můžete rozmixovat, jinak stačí lehce našťouchat vidličkou, ovoce se samo rozpadá
ještě horkou marmeládu dáme do sklenic, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru
po vychladnutí skladujeme v lednici nebo na jiném chladném místě
Mohlo by vás zajímat:
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře