Těsto:
Karamel:
Čokoládová pěna:
Troubu předehřejeme na 180 °C a koláčovou formu (cca 26 cm v průměru) vymažeme máslem. Já dávám na dno formy ještě kolečko z pečicího papíru, které taky potřu máslem, aby šel koláč snadněji vyndat.
V malé misce zašleháme žloutek a cukr se lžící vody, až bude světlejší a nadýchanější.
Na vál prosijeme mouku se solí a přidáme na kostičky nakrájené máslo.
Všechno máslo obalíme moukou a potom pomocí prstů zpracujeme v drobenku, skoro až do pískové konzistence. Uprostřed uděláme důlek a dáme do něj žloutkovou směs.
A rychle zpracujeme hladké těsto. Pokud by se moc drobilo a nedrželo pohromadě, po troškách přidáme vodu.
Na pomoučněné ploše těsto rozválíme na tak velký plát, aby nám pokryl koláčovou formu. Přeneseme jej do ní a okraje lehce začistíme. Těsto propícháme vidličkou.
Překrejeme pečícím papírem a zatížíme – kamínky, suchými luštěninami, závažím…
Pečeme 9 minut, poté sundáme závaží a dopečeme dalších 6. Můžeme připravit karamel.
Cukr dáme do kastrůlku a při střední teplotě necháme rozehřát – až začne karamelizovat při krajích, občas promícháme.
Všechen cukr dohladka rozpustíme, až má krásnou barvu.
Pomaličku přiléváme horkou smetanu a zamícháme. Pokud by se nám přece jen vytvořily z cukru hrudky, necháme karamel ještě provařit. Hladký karamel necháme zchladnout, pro lepší chuť do něj můžeme přidat špetku soli.
Mezitím se upeče koláč, takže ho vyndáme z trouby a necháme trochu vystydnout.
Karamel nalijeme na korpus a připravíme čokoládovou pěnu:
V misce promícháme mléko s vejci a lžící cukru. V kastrůlku svaříme smetanu a odstavíme z tepla. Nalámeme do ní čokoládu a rozmícháme dohladka. Chvíli necháme vystydnout a pak zamícháme vaječnou směs, pro lepší chuť můžeme zase přidat špetku soli.
Na karamel opatrně nalijeme čokoládovou pěnu.
A pečeme asi třicet minut při 180 °C. Povrch koláče se ještě bude mírně třást, ale už bude hotový. Pokud trouba peče o něco víc, koláč lehce praskne, ale ničemu to nevadí.
Koláč necháme nejlépe přes noc vychladnout a zatuhnout.
Vrstva karamelu v tomto koláči je úžasná, a pokud karamel milujete, je nejlepší ještě přidat. 1,5–2 dávky a rázem se díky tomuto koláči octnete v sedmém nebi.