Čokoládovo-karamelový koláč

Při jedné z výzev Odvážných pekařů jsem se dostala k tomuto koláči. Měl u celé rodiny ohromný, jednoznačný úspěch, a to se nestává moc často. Od té doby ho dělám pravidelně.

Meg v kuchyni

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Těsto:

  • 1 velký žloutek
  • 70 g moučkového cukru
  • 250 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 125 g studeného másla
  • 3 lžíce studené vody

Karamel:

  • 100 g krystalového cukru
  • 100 ml smetany ke šlehání (horké)

Čokoládová pěna:

  • 2 velká vejce
  • 100 ml plnotučného mléka
  • (nepovinně 75 g moučkového cukru, já dala jednu lžíci)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 g dobré hořké čokolády

Postup

1

Troubu předehřejeme na 180 °C a koláčovou formu (cca 26 cm v průměru) vymažeme máslem. Já dávám na dno formy ještě kolečko z pečicího papíru, které taky potřu máslem, aby šel koláč snadněji vyndat.
V malé misce zašleháme žloutek a cukr se lžící vody, až bude světlejší a nadýchanější.

2

Na vál prosijeme mouku se solí a přidáme na kostičky nakrájené máslo.

3

Všechno máslo obalíme moukou a potom pomocí prstů zpracujeme v drobenku, skoro až do pískové konzistence. Uprostřed uděláme důlek a dáme do něj žloutkovou směs.

4

A rychle zpracujeme hladké těsto. Pokud by se moc drobilo a nedrželo pohromadě, po troškách přidáme vodu.

5

Na pomoučněné ploše těsto rozválíme na tak velký plát, aby nám pokryl koláčovou formu. Přeneseme jej do ní a okraje lehce začistíme. Těsto propícháme vidličkou.

6

Překrejeme pečícím papírem a zatížíme – kamínky, suchými luštěninami, závažím…

7

Pečeme 9 minut, poté sundáme závaží a dopečeme dalších 6. Můžeme připravit karamel.
Cukr dáme do kastrůlku a při střední teplotě necháme rozehřát – až začne karamelizovat při krajích, občas promícháme.

8

Všechen cukr dohladka rozpustíme, až má krásnou barvu.

9

Pomaličku přiléváme horkou smetanu a zamícháme. Pokud by se nám přece jen vytvořily z cukru hrudky, necháme karamel ještě provařit. Hladký karamel necháme zchladnout, pro lepší chuť do něj můžeme přidat špetku soli.

10

Mezitím se upeče koláč, takže ho vyndáme z trouby a necháme trochu vystydnout.

11

Karamel nalijeme na korpus a připravíme čokoládovou pěnu:
V misce promícháme mléko s vejci a lžící cukru. V kastrůlku svaříme smetanu a odstavíme z tepla. Nalámeme do ní čokoládu a rozmícháme dohladka. Chvíli necháme vystydnout a pak zamícháme vaječnou směs, pro lepší chuť můžeme zase přidat špetku soli.

12

Na karamel opatrně nalijeme čokoládovou pěnu.

13

A pečeme asi třicet minut při 180 °C. Povrch koláče se ještě bude mírně třást, ale už bude hotový. Pokud trouba peče o něco víc, koláč lehce praskne, ale ničemu to nevadí.

14

Koláč necháme nejlépe přes noc vychladnout a zatuhnout.

Poznámka

Vrstva karamelu v tomto koláči je úžasná, a pokud karamel milujete, je nejlepší ještě přidat. 1,5–2 dávky a rázem se díky tomuto koláči octnete v sedmém nebi.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Škvarková pomazánka se smaženou cibulkou

Jablkový koláč naruby

Afrika řezy ze špaldové mouky

Japonský cheesecake ze 3 ingrediencí s chutí bílé čokolády

Špagety s fazolkami

Karamelizovaná řepa s cibulí

Vyzkoušený čaj proti chřipce s chilli a zázvorem

Video: Francouzské toastové rolky se smetanovým sýrem a skořicovými jablíčky

Zeleninový vývar

Rychlé čokládové brownies z 5 ingrediencí

Houbová sůl

Semínkové krekry