Domácí koblihy

Cucinare con amore

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Ingredience na cca 12 kousků :

  • Olej na smažení, ideálně slunečnicový – nutná větší vrstva, ať se koblížky pěkně koupou
  • 250g hladké mouky , plus na poprášení válu
  • 30 g cukru krupice
  • 20 g rozpuštěného másla a mírně zchladlého
  • 2 žloutky
  • 15 čerstvého droždí
  • cca 2 lžíce rumu
  • 125 ml vlažného mléka
  • 1 lžíce kůry z citronu, může být i sušená
  • 1 lžička vanilkového extraktu , ideálně bez alkoholu nebo ubereme lžíci rumu
  • špetka soli
  • náplň dle naší chuti

Postup

1

Zaděláme si nejprve klasický kvásek - do vlažného mléka rozdrobíme droždí a přidáme cukr, promícháme a necháme pět minut na teplém místě. Pak přidáme všechny ostatní ingredience na těsto ( vynecháme samozřejmě náplň a olej na smažení :) Vypracujeme ve vláčné těsto, které necháme v čisté místě cca dvě hodinky kynout přikryté pod čistou utěrkou.

2

Jakmile máme těsto vykynuté, vyválíme z něj placku o síle cca půl centimetru, naznačíme si velikost/kolečko sklenicí ( neb cokoli kulatého se nám rozměrově hodí ) do středu dáme náplň a vedle si vykrojíme kolečko o něco větší , tím přiklopíme první s náplní a menší sklenkou ( s menším průměrem ) vykrojíme kolečko, tím pádem se nám krásně utěsní náplň. Nevím zda je to dost jasné, prostě podobně jako když bychom dělali plněné těstoviny, překryjeme těstem a vykrojíme tvar. Jde to krásně snadno. Náplň jen nesmí být hodně řídká,ale spíš hustější.

3

Takto připravené koblihy smažíme ve větší vrstvě oleje po obou stranách dozlatova, jde to velmi rychle. Pak už jen dáme vychladnout a krásně pocukrujeme moučkovým cukrem. Dobré jsou ještě teplé, a hlavně doporučuji sníst ten den - velký problém to rozhodně nebude :) Druhý den jsou koblihy tužší.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Rychlé opékané brokolicové placičky s quinoou a sýrem

Čokoládovo-karamelový koláč

Kořeněný lilek po čínsku

Krásně nadýchaný a voňavý perník s dýňovým pyré

Piškotové kostky s kakaovou polevou a strouhaným piškotem

Video: Asijské pečené kuřecí nudličky v sezamové omáčce s medem

Losos s kari zeleninou

Tiramisu

Tvaroho-makový koláč bez mouky

Lípa – jak na sběr i sušení + 5 domácích receptů

Domácí jablečný džem se skořicí hotový za chvíli

Cizrnové karbanátky