fbpx

Dušičky – Kosti svatých

Dušičky, v některých oblastech pak Kosti podle tvaru, které toto pečivo mívalo. Tradiční české dušičkové pečivo totiž vypadalo ledajak. Bylo to pečivo ve tvaru zkřížených kostí, pletenců, bochánků a rohlíků...

44050870-2141743592741101-8682427618957459456-n

Postup

Celkový čas přípravy: 60 min

1

Do mísy jsem nasypala mouku, sůl, cukr, citronovou kůru a tuto suchou směs jsem promíchala.

2

Dále jsem přidala vejce a žloutky, máslo a začala jsem vypracovávat těsto. Pokud se vám těsto nespojí, přilijte podle potřeby mléko. Přilévejte ho postupně po menších dávkách pouze do chvíle, kdy se těsto začne spojovat. Zpracujte tuhé těsto.

3

Těsto jsem si rozdělila na 35g díly a z těch jsem vyválela delší válečky. Ty jsem na koncích nařízla a tvarovala je do tvarů kostí.

4

Takto připravené těsto jsem smažila v rozpáleném oleji dozlatova.

5

Hotové pečivo jsem dala na papírový ubrousek, aby z nich odkapal přebytečný tuk, a potom ho ještě za tepla obalila v moučkovém cukru.

Poznámka

Do těsta jsem přidala citronovou kůru a sůl - to v původním receptu nebylo myslím, že jsem udělala dobře. Bez toho by to nebylo ono.

Neděste se, že je těsto tuhé. Má prý takové být. Potom i výsledná kost je maličko tužší. Nejlepší jsou samozřejmě úplně čerstvé. Druhý den je pečivo o něco víc tužší, ale zuby si na tom nevylámete :D.

Pokud nechcete dělat kosti, těsto můžete vyválet, vykrojit obdélník a udělat do něj křížek. Pak jen usmažit a obalit v cukru.

Mohlo by vás zajímat:
dušičky Bez oříšků Cukroví Podzim Vegetariánské

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře