Dušičky – Kosti svatých

Dušičky, v některých oblastech pak Kosti podle tvaru, které toto pečivo mívalo. Tradiční české dušičkové pečivo totiž vypadalo ledajak. Bylo to pečivo ve tvaru zkřížených kostí, pletenců, bochánků a rohlíků...

Dvě v troubě N&M

Autor

Přehrát video
0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 500g proseté hladké mouky
  • 40g krupicového cukru
  • 30g másla
  • 1 vejce
  • 2 žloutky
  • Špetka soli
  • citronová kůra z 1 citronu
  • Mléko podle potřeby

Postup

1

Do mísy jsem nasypala mouku, sůl, cukr, citronovou kůru a tuto suchou směs jsem promíchala.

2

Dále jsem přidala vejce a žloutky, máslo a začala jsem vypracovávat těsto. Pokud se vám těsto nespojí, přilijte podle potřeby mléko. Přilévejte ho postupně po menších dávkách pouze do chvíle, kdy se těsto začne spojovat. Zpracujte tuhé těsto.

3

Těsto jsem si rozdělila na 35g díly a z těch jsem vyválela delší válečky. Ty jsem na koncích nařízla a tvarovala je do tvarů kostí.

4

Takto připravené těsto jsem smažila v rozpáleném oleji dozlatova.

5

Hotové pečivo jsem dala na papírový ubrousek, aby z nich odkapal přebytečný tuk, a potom ho ještě za tepla obalila v moučkovém cukru.

Poznámka

Do těsta jsem přidala citronovou kůru a sůl – to v původním receptu nebylo myslím, že jsem udělala dobře. Bez toho by to nebylo ono.

Neděste se, že je těsto tuhé. Má prý takové být. Potom i výsledná kost je maličko tužší. Nejlepší jsou samozřejmě úplně čerstvé. Druhý den je pečivo o něco víc tužší, ale zuby si na tom nevylámete :D.

Pokud nechcete dělat kosti, těsto můžete vyválet, vykrojit obdélník a udělat do něj křížek. Pak jen usmažit a obalit v cukru.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Smetanová lučina

Domácí mini bounty tyčinky

Mini pizza s mozzarelou, rajčaty a pestem

Božský koláč s lesním ovocem a nádherným motivem

Brambory v majoránkové omáčce

Zeleninový boršč

Lahodné lískooříškové mléko

Video: Pečené batátové hranolky s parmezánem a petrželkou

Vánoční cukroví – křehké ořechové mušličky se žloutkovým krémem

Indické sladké kuře

Zapečené brambory s klobásou a sýrem

Čokoládový koláč s borůvkami, rybízem a kešu oříšky