fbpx

Recept na léčivý jitrocelový sirup

Když se o mne začne pokoušet nachlazení, jitrocelový sirup je jednou z prvních lahviček, po které sáhnu. Domácí jitrocelový sirup je asi nejznámější způsob využití této bylinky v kuchyni, a my jsme si pro vás připravili rovnou dva skvělé recepty, jak si jej doma vyrobíte. V článku najdete i další využití jitrocele, díky kterým se u vás v kuchyni zabydlí už napořád. 🙂

Recept na domácí jitrocelový sirup

Jak dokáže jitrocel pomáhat?

  • Jitrocel je známý pro své detoxikační schopnosti, jelikož umí krásně pročistit plíce, průdušky a krev. Díky schopnosti odvádět z těla škodliviny je často vyhledáván pro očistné kůry.
  • Jitrocel můžeme použít také jako obklad na odřeniny, hmyzí bodnutí, i mírné popáleniny. Působí hojivě a uklidňuje podrážděnou pokožku.
  • Báby kořenářky si stojí za tím, že žvýkáním jitrocele si ulevíte od bolesti zubů. My zůstaneme u ověřeného sirupu a budeme si jitrocelem léčit hlavně kašel a nachlazení.

Sběr a skladování jitrocele

  • Jitrocel je kouzelná bylinka, kterou mnozí z nás vnímají bohužel spíše jako dotěrný plevel. Volně si roste na loukách a trávnících a můžete ji trhat ještě před létem v období června a pak i po celé léto.
  • U nás v Česku najdete dva druhy, jitrocel kopinatý, který poznáte podle dlouhých listů, a jitrocel větší, jehož listy jsou kulatější a kratší. Do výborného léčivého sirupu můžete natrhat oba dva. 🙂
  • Bylinu sbírejte nejlépe před obdobím kvetení, kdy má nejsilnější koncentraci léčivých látek. Po natrhání jitrocel nedávejte do igelitového sáčku, aby se nezapařil. Pokud jej nebudete hned zpracovávat, nechejte ho volně uschnout (můžete i na sluníčku).

Zdroj: Shutterstock.com

Zdroj: Shutterstock.com

Recept na jitrocelový sirup

Ingredience

  • Dvě plné hrsti jitrocelových listů
  • Hrníček medu
  • 100 ml vody

Postup

  1. Jitrocelové listy rozmixujte nebo nasekejte úplně najemno a smíchejte s ostatními ingrediencemi. Alternativní postup: Vše hoďte do jednoho mixéru a rozmixujte. 🙂
  2. Vařte na mírném plameni tak dlouho, dokud nevznikne krásně hustý sirup.
  3. Přelijte do předem umytých a vypláchnutých sklenic, nejlépe horkou vodou. Nezapomeňte na to, že i sebemenší nečistoty můžou způsobit, že se začne sirup kazit či plesnivět.
  4. Skladujte v lednici.

Jitrocelový sirup bez vaření

Ingredience

  • Jitrocelové lístky v množství podle velikosti sklenice
  • Cukr ve stejném poměru jako jitrocel
  • Citron (volitelné)

Postup

  1. Připravte si vymyté sklenice, do kterých budete vrstvit jitrocel střídavě s cukrem a citronem.
  2. První vrstva je jitrocel, poté nasypte cukr a volitelně kolečko citronu. Takto opakujte, než bude sklenice úplně plná. Poslední vrstvou je cukr nebo citron.
  3. Obsah sklenice pořádně upěchujte.
  4. Sklenice zajistěte fólií s gumičkou a nechejte slunit na okně po dobu 2 – 3 týdnů. Během této doby se cukr rozpustí a jitrocel začne tvořit šťávu.
  5. Přeceďte přes sítko nebo promačkejte přes čisté plátýnko do čistých sklenic a uzavřete. Sirup skladujte v chladu a temnu.

Natural-Cough-Remedies-2

Zdroj: diynatural.com

Další využití jitrocele v kuchyni

  • Nakládané jitrocelové klasy: Z jitrocele většího využijete nejen listy, ale také mladé klásky, které chutnají skvěle nakládané. Hodí se do salátů i jako zdravá chuťovka k masu. Klasy bez stopek zasypejte solí a nechejte přikryté cca 2 týdny. Poté propláchněte a naložte do octa.
  • Smažené jitrocelové klasy: Pokud stihnete nasbírat jitrocel před tím, než vykvete, můžete si jeho klásky usmažit a podávat jako přílohu (místo fazolek).
  • Bylinková jitrocelová polévka: Jitrocel orestujte společně s cibulkou a česnekem, poté přidejte vývar a nechte probublat. Osolte, opepřete a ozdobte nasekanou petrželkou. Polévka je vynikající s lžící bílého jogurtu.
  • Čaj a nálev z jitrocele: Naordinujte si pokaždé, když se cítíte nachlazení nebo oslabení.

Mohlo by vás zajímat:
bylinky domácí sirup

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře