Všechny ingredience kromě sezamu smícháme a vypracujeme těsto. To potom necháme pod utěrkou přibližně hodinu kynout (nejlépe se má ten, kdo má pekárnu na chleba s funkcí hnětení a kynutí těsta – tyto dva kroky pak udělá pekárna za něj).
Nakynuté těsto si rozdělíme na 8 částí (pro 8 menších bulek). Na vál si nasypeme trochu hladké mouky a z částí tvarujeme bulky, nejlépe to jde tak, že si uděláte kuličku a ze stran taháte těsto a lepíte do středu, jako byste tvořili měšec, potom těsto obrátíte a máte krásnou bulku.
Bulky necháme pod utěrkou dokynout ještě tak 30 minut, krásně se ještě zvětší. Bulky pak potřeme vodou s trochou soli a posypeme sezamovými semínky. Pečeme v troubě při vyšších teplotách přibližně 20 minut. Každá trouba peče jinak, tak určitě průběžně bulky kontrolujte, já vyndavám, když začnou vršky zlátnout.
Důležitý krok: po vyndání bulek z trouby přes ně hoďte čistou utěrku a nechte je pod ní vystydnout. Jedině tak docílíte toho, že bulky budou krásně měkoučké, musí se trochu zapařit – pokud byste je nechali vystydnout na vzduchu, budou velmi tvrdé.
Tento recept je na 8 menších bulek. Pokud chcete bulky větší, rozdělte si těsto na méně částí.A čím naplnit burger? Vyzkoušejte skvěléřepné plátky, v burgru jsou neodolatelné a podle přátel neveganů chutnají opravdu masitě!