Domácí želé bonbóny z ovocné šťávy a bez přidaného cukru
Velmi snadný recept na bonbony, které obsahují vitamíny a mikroživiny ze čtyř a více druhů ovoce. Pokud se chcete vyhnout konzervantům, cukru a barvivům, sáhněte po tomto receptu. 🙂

Ingredience na 20 porcí
- 1 1/2 šálku ovocné či zeleninové šťávy (popř. kombinované) – čerstvé, lisované, kupované – záleží na vás
- 4 lžíce želatiny v prášku (lze nahradit agarem)
- 2-4 lžíce medu, či stévie (to, zda budeme med přidávat záleží na vás a na tom, jak sladkou máte šťávu)
- 1/2 lžičku vanilkového extraktu (není povinné, popř. můžete zvolit jiné extrakty)
- 1 lžíce dalších zdravých složek v prášku – např. vitamín C, hořčík, … (není povinné)
Barevné kombinace ovocných šťáv
- ČERVENÁ = jahody, mrkev, červená řepa a trocha citronové šťávy
- ORANŽOVÁ = mrkev, pomeranč, zázvor a mango džus
- ŽLUTÁ = žlutá hruška, žluté jablko, žlutá paprika a řepa. POZOR! nepoužívejte ananasové šťávy, obsahují enzym bromelin, díky kterému by želatina neztuhla
- ZELENÁ = kapusta, kiwi, okurka, zelené jablko, hroznové víno
- FIALOVÁ = ostružiny, borůvky, jablko, trocha červené řepy a červeného zelí
Postup
Celkový čas přípravy: 60 min
Námi zvolené šťávy si nelijeme do kastrůlku a zasypeme želatinou či agarem. Počkáme, než se želatina vsákne, tzn. na povrchu bude vrásčitá a bílý prášek želatiny se absorbuje do šťávy. Teprve poté promícháme.
Nyní šťávu ohřejeme na středním plameni. Ale pozor!! Nikdy nevaříme, jinak by ztratila vitamíny. Až se všechna želatina rozpustí, máme hotovo. Snížíme teplotu a vmícháme ostatní složky, tedy med, vitamíny a extrakty (pokud se je rozhodnete přidat).
Pokud máme všechny ingredience smíchané, nalijeme želatinu do forem a necháme chladit, asi po dobu 2-3 hodin.
Poté co nám želatina ztuhla, nakrájíme na drobné kostičky a můžeme začít mlsat.
Uchováváme ve vzduchotěsné nádobě, vydrží nám 2-3 týdny.
Mohlo by vás zajímat:
domácí recepty fitness recepty med ovoce pro děti zelenina Bez laktózy Bez oříšků Bezlepkové Cukroví Fitness a zdravé Jaro Léto Podzim Vegetariánské Zima
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře