Domácí želé bonbóny z ovocné šťávy a bez přidaného cukru

Velmi snadný recept na bonbony, které obsahují vitamíny a mikroživiny ze čtyř a více druhů ovoce. Pokud se chcete vyhnout konzervantům, cukru a barvivům, sáhněte po tomto receptu. 🙂

Redakce

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 1 1/2 šálku ovocné či zeleninové šťávy (popř. kombinované) – čerstvé, lisované, kupované – záleží na vás
  • 4 lžíce želatiny v prášku (lze nahradit agarem)
  • 2-4 lžíce medu, či stévie (to, zda budeme med přidávat záleží na vás a na tom, jak sladkou máte šťávu)
  • 1/2 lžičku vanilkového extraktu (není povinné, popř. můžete zvolit jiné extrakty)
  • 1 lžíce dalších zdravých složek v prášku – např. vitamín C, hořčík, … (není povinné)

Barevné kombinace ovocných šťáv

  • ČERVENÁ = jahody, mrkev, červená řepa a trocha citronové šťávy
  • ORANŽOVÁ = mrkev, pomeranč, zázvor a mango džus
  • ŽLUTÁ = žlutá hruška, žluté jablko, žlutá paprika a řepa. POZOR! nepoužívejte ananasové šťávy, obsahují enzym bromelin, díky kterému by želatina neztuhla
  • ZELENÁ = kapusta, kiwi, okurka, zelené jablko, hroznové víno
  • FIALOVÁ = ostružiny, borůvky, jablko, trocha červené řepy a červeného zelí

Postup

1

Námi zvolené šťávy si nelijeme do kastrůlku a zasypeme želatinou či agarem. Počkáme, než se želatina vsákne, tzn. na povrchu bude vrásčitá a bílý prášek želatiny se absorbuje do šťávy. Teprve poté promícháme.

2

Nyní šťávu ohřejeme na středním plameni. Ale pozor!! Nikdy nevaříme, jinak by ztratila vitamíny. Až se všechna želatina rozpustí, máme hotovo. Snížíme teplotu a vmícháme ostatní složky, tedy med, vitamíny a extrakty (pokud se je rozhodnete přidat).

3

Pokud máme všechny ingredience smíchané, nalijeme želatinu do forem a necháme chladit, asi po dobu 2-3 hodin.

4

Poté co nám želatina ztuhla, nakrájíme na drobné kostičky a můžeme začít mlsat.

5

Uchováváme ve vzduchotěsné nádobě, vydrží nám 2-3 týdny.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Video: Asijské pečené kuřecí nudličky v sezamové omáčce s medem

Tvarohová žemlovka

Nadýchané kakaové „kinder“ řezy se smetanovým krémem

Mangová zmrzlina s borůvkami

Jemné vafle ze špaldové mouky a kefíru

Mrkvovo-jablkové muffiny (bez mouky)

Nejlepší domácí karamel

Vánoční mandlové koláčky s čokoládovým krémem

Špenátový koláč se slunečnicovými semínky

Pudingové řezy

Ombre dort s překvapením na řezu

Večerní krekry fit well s tvarohem a pažitkou