
Švestky nakrájejte na kostičky a dejte je do vody (dejte jí tolik, aby byly švestky ponořené) a vařte asi 20 minut, dokud není ovoce úplně měkké.
Po uvaření slijte vodu a švestky rozmixujte do hladkého pyré. Do 200 ml vody přisypejte cukr a agar, vlijte do pyré, vraťte na plotnu a nechejte alespoň minutu provařit a probublat. Konzistence by měla připomínat hustý sirup.
Želé vlijte do Vámi připravených formiček (mohou být silikonové i kovové, ale u kovových doporučuji vymazání kapkou oleje, ať máte jistotu, že želé pěkně vypadne). Želé můžete ale také jednoduše vylít na plech vyložený pečicím papírem či do umělohmotné svačinové misky a po ztuhnutí si ho nakrájet na kostičky.
Želé chlaďte alespoň 2 hodiny v lednici, poté ho vyklopte z formiček či nakrájejte a nechejte 2 hodiny oschnout na vzduchu. Hotové želé můžete obalit v cukru, aby nebylo lepkavé.