Domácí sýr z mléka a citronů

Bazalkový, česnekový, koprový nebo třeba paprikový? Fantazii chutí se meze nekladou. Nejjednodušší recept na lahodný domácí sýr, který zvládnou i začátečníci.

Domácí sýr z mléka a citronů

Ingredience na 10 porcí

Na 400 g sýra:

  • 2 litry plnotučného mléka
  • 2 velké citrony
  • Bylinky či koření dle chuti

 

Postup

Celkový čas přípravy: 30 min

1

Připravte si velký hrnec, do kterého nalijte mléko, a pomalu zahřívejte. Hrnec musí být velký, aby mléko mohlo projít varem, a přitom nepřeteklo.

2

Ve volné chvíli si připravte další hrnec, na který postavte cedník vystlaný látkou. Do cedníku budete chytat sýr a do spodního hrnce bude odtékat syrovátka.

3

Až mléko začne vařit, vmíchejte do něj šťávu vymačkanou ze dvou citronů a hrnec odstavte z plamene. Od žlutozelené syrovátky se oddělí sýr. Pokud syrovátka není úplně čistá, postup zopakujte – hrnec položte zpátky na plamen a přidejte víc šťávy.

4

Po úplném oddělení sýru vyklopte hrnec do cedníku. V látce zůstane sýr a syrovátka odteče do spodního hrnce. Sýr propláchněte pod studenou vodou a v plátnu ho vyždímejte, aby se odstranila přebytečná voda. Dejte sýr zabalený v plátnu ztuhnout do lednice.

Poznámka

Samotný sýr chutná lehce po citronech, ale samozřejmě si ho můžete dochutit solí a čerstvými bylinkami.

Mohlo by vás zajímat: Předkrmy, Recept bez kategorie

Zdroj: www.coolinarika.com

Hodnocení a komentáře

Nicol Los Packitos Hillka

Nicol Los Packitos Hillka 19. 4. 2015

Má někdo zkušenosti?

Odpovědět

Filip

Filip

Miluji to!

Odpovědět

pro přidání komentáře