Domácí sýr z mléka a citronů

Bazalkový, česnekový, koprový nebo třeba paprikový? Fantazii chutí se meze nekladou. Nejjednodušší recept na lahodný domácí sýr, který zvládnou i začátečníci.

Snadné a rychlé

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 1

Ingredience

Na 400 g sýra:

  • 2 litry plnotučného mléka
  • 2 velké citrony
  • Bylinky či koření dle chuti

Postup

1

Připravte si velký hrnec, do kterého nalijte mléko, a pomalu zahřívejte. Hrnec musí být velký, aby mléko mohlo projít varem, a přitom nepřeteklo.

2

Ve volné chvíli si připravte další hrnec, na který postavte cedník vystlaný látkou. Do cedníku budete chytat sýr a do spodního hrnce bude odtékat syrovátka.

3

Až mléko začne vařit, vmíchejte do něj šťávu vymačkanou ze dvou citronů a hrnec odstavte z plamene. Od žlutozelené syrovátky se oddělí sýr. Pokud syrovátka není úplně čistá, postup zopakujte – hrnec položte zpátky na plamen a přidejte víc šťávy.

4

Po úplném oddělení sýru vyklopte hrnec do cedníku. V látce zůstane sýr a syrovátka odteče do spodního hrnce. Sýr propláchněte pod studenou vodou a v plátnu ho vyždímejte, aby se odstranila přebytečná voda. Dejte sýr zabalený v plátnu ztuhnout do lednice.

Poznámka

Samotný sýr chutná lehce po citronech, ale samozřejmě si ho můžete dochutit solí a čerstvými bylinkami.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Snadný recept na sladké domácí Salko

Jemně pikantní domácí kečup ke grilování

Beetburger – veganský řepný burger s guacamole

Kuřecí kapsa s vejcem a špenátem

Pizza

Zapečené rajčatové gnocchi se slaninou a mozzarellou

Čokoládovo-karamelový koláč

Kyšková polévka od míši d.

Video: Nepečené ovocné energy tyčinky ve 3 krocích

Snídaňový dort z ovesných vloček a tvarohu

Zapékaná kuřecí stehýnka s bramborami, špenátem a sýrovou omáčkou

Mini pavlovy s jemným krémem a malinovou polevou