Mac no cheese – veganské bezlepkové “makarony se sýrem“

Když tuhle pochoutku doma udělám, okamžitě se po ní zapráší. Těstoviny s omáčkou jsou prostě "žravé" jídlo a u tohoto by jeden ani nevěřil, že omáčka je založena hlavně na bramborách a mrkvi.

Eva Hemmerová

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Omáčka

  • 4 střední brambory
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 váleček sojakrému (firma Alfabio, seženete ve zdravých výžívách či prodejnách Terno)
  • 2 lžíce kokosového tuku
  • 5 lžic lahůdkového droždí
  • na dochucení: pepř, sůl, sladká paprika, mletá cibule a česnek
  • chilli dle chuti

K podávání

  • 2 balení uzeného tofu
  • sladká paprika
  • řepkový olej
  • 2 balení rýžových makarónů (celkem 400g)

Postup

1

Brambory i mrkev oloupeme a nakrájíme na kostky, dáme vařit do osolené vody. Po uvaření zcedíme přebytečnou vodu, přibližně 1 hrnek vody budeme potřebovat, takže si můžete schovat vodu, ve které se zelenina vařila. Cibuli nakrájíme na větší kousky a osmažíme na řepkovém oleji, po chvíli přidáme i česnek a po osmažení vše přidáme k bramborám. Vše důkladně promixujeme a doředíme vodou do konzistence omáčky, přidáme balení sojakrému, kokosový olej a lahůdkové droždí. Dochutíme kořením, pro zvýraznění chuti můžeme použít ještě mletou cibuli a česnek, jinak tradičně dochutíme solí a pepřem. Omáčku skvěle doplní chilli.

2

Rýžové těstoviny uvaříme v osolené vodě, zcedíme a propláchneme studenou vodou, přidáme k omáčce.

3

Tofu nakrájíme na kostky a smažíme na malé vrstvě rozpáleného řepkového oleje ze všech stran - smažíme proto postupně (ne celé 2 balení tofu najednou). Když je tofu ze všech stran krásně zlaté, zasypeme trochou sladké papriky, promícháme a máme hotovo. Na talíř dáváme vždy nejprve těstoviny s omáčkou a potom posypeme kousky tofu.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Letní bylinkovo – ovocná limonáda

Letní cuketový chléb s česnekem a cheddarem

Cizrnovo cuketová garam masala

Snadná hrnková bábovka s mákem

Kuřecí kousky v pomerančové omáčce

Svatební koláčky

Kiwi limonáda

Batátovo cuketová polévka s oregánem

Jemné čtverečky s vláčným citrónovým krémem

Extra rychlá buchta bez pečení s tvarohovým krémem

Sladkokyselý sterilovaný květák

Cuketový „dort“ s pikantní masovou směsí