Zdravé snídaňové lívance s tofu čokoládovým tvarohem
Když mám chuť na něco sladkého, udělám si tyto zdravé lívance z ovesných vloček a banánu, které doplním vynikajícím "tvarohem" z tofu. Můžu pak mlsat bez výčitek svědomí. Super jsou ke snídani, zasytí a dodají okamžitou energii.

Ingredience na 4 porce
Lívance
- 200g ovesných vloček rozmixovaných na mouku
- 200 ml rostlinného mléka (můžete použít kupované sójové mléko nebo si vyrobit doma např.mandlovénebokokosové)
- 2 rozmixované banány zralé až přezrálé
- lžička bezfosfátového kypřícího prášku
- špetka soli
- lžička kakaa
- trocha kokosového oleje
Čokoládový tofu tvaroh
- 1 bílé tofu
- cca 100ml rostlinného mléka
- šťáva z poloviny citronu
- 70g kvalitní hořké čokolády
- lžička nepraženého (raw) kakaa
- 2 lžíce agáve sirupu
Postup
Celkový čas přípravy: 30 min
Smícháme všechny ingredience na lívance, rozmícháme v hladké těsto. Těsto lijeme naběračkou na pánev potřenou kokosovým olejem. Smažíme několik minut z obou stran. Z tohoto množství většinou udělám 8 středních lívanců.
Tofu rozdrobíme do mixéru (nejlépe do mixovací nádoby s noži). Zakápneme šťávou z citronu (ta zbaví tofu typické pachuti). Přilijeme trochu mléka - např. 2 lžíce a mixujeme. Je zvlášť důležité to ze začátku nepřehnat s mlékem, pokud bude směs moc tekutá, tofu se nikdy nerozmixuje do požadavané konzistence - budou tam malé cucky. Přidáme kakao, rozehřátou hořkou čokoládu a sladidlo dle chuti - umícháme hladký krém. Podle preferované konzistence přidáme rostlinné mléko.
Lívanec podáváme s kopičkou tofu tvarohu, pokud tofu tvaroh trochu přihřejete, stane se tekutějším, chuť je také trochu jiná, každý preferuje něco jiného, tak to určitě zkuste.

Poznámka
TIP: Podávejte s čerstvým ovocem, ořechy, kakaovými boby nebo dalšími zdravými mlsy, které preferujete.
Mohlo by vás zajímat: