
Těsto
Drobenka
Hrušková náplň
Tvarohová náplň
Maková
…. a ještě –
Z trochu cukru, mouky, mléka a kvasnic si uděláme kvásek.
Smícháme mouku s cukrem, herou, žloutky a mlékem, vypracujeme těsto - dle savosti mouky můžeme mléko přidat.
Po vypracování přidáme 0,5 dcl oleje a zapracujeme, necháme těsto pod utěrkou kynout aspoň 1 hodinu, lépe i dvě.
Poté si těsto přendáme na vál a rozvážíme po 27 dkg - uděláme hromádky, necháme zase kynout, 40-60 minut.
Poté těsto vyválíme do velikosti kulaté koláčové formy (30cm), potřeme náplní (recept na náplň níže) a opět necháme kynout aspoň půl hodinky, lépe hodinku!
Posypeme drobenkou - drobenku uděláme tak, že všechny ingredience na ni smícháme a žmouláme v prstech až vznikne drobenka.
Okraje frgálů potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 dozlatova.
Po upečení potřeme okraje ghíčkem (nebo máslem)
Až jsou koláče ÚPLNĚ vychladnuté, polijí se velikou dávkou másla, ale polít to rozpuštěným GHÍČKEM je o level jinde - i babička uznala, že je to super, a vzpomínala, jak také její babička přepouštěla máslo, protože lednice nebyli a to přepuštěné máslo vydrželo strašně dlouho a chuť byla také lepší.
Náplně
Hrušková
Sušené hrušky povaříme ve vodě - vodu nevyléváme - bude potřeba ještě!
Takto uvařené hrušky pomeleme, přidáme na rozředění trochu vody z jejich vaření a smícháme je ještě s trochou švestkových povidel ( poměr cca 2/3 hruškových a 1/3 švestkových). Přidáme mletý badyán dle chuti a pokud byli hrušky kyselé tak i trochu cukru.
Tvarohová
U tvarohových koláčů to děláme trochu jinak. Na spodek koláče rozvážíme těsto na 20dkg, to vyválíme a dáme tvarohovou náplň, kterou připravíme tak, že vyšleháme tvaroh s celým vejcem a cukrem, pokud je tvaroh noc tuhý - přidat vyšlehaný bílek! Poté natřeme náplň na koláč a vyválíme zbylých 7 dkg těsta, kterými tuto náplň přikryjeme
Maková
Mletý mák spaříme horkým mlékem a přidáme cukr
Doufám, že jsem na nic nezapomněla, je to pracný recept nejen ho „uvařit“ ale i sepsat, kdyby byli nejasnosti, pište – omlouvám se, že u náplní nejsou poměry, ale jelikož pokaždé se třeba dělá jiný počet koláčů nebo i více druhů náplní, tak se to většinou dělá od oka – hrušková povidla si můžete dát zamrazit – budete tak mít na příště a ušetříte si práci – na náplň používáme třeba i borůvky nebo švestky – příště zkusím vyměnit mouku způlky za špaldovou, cukr aspoň za třtinový, heru za ghíčko ať nemám tak moc černé svědomí… :-) – nechat to vykynout na 3x a neuspěchat to je moc důležité (mi kladla na srdce babička :-)