Valašské frgále

Tak zahřešíme si pro jednou ne? Každá rodina dělá frgály jinak, mají své sice skoro stejné, ale přesto rozdílné recepty, tak vám zprostředkuji recept té naší rodiny. Už odmalička jsem milovala babiččiny frgály, tak mě je konečně naučila dělat :-) Aneb poctivě a od pravé valašky vám přináším veledílo :-)

Dětem zdravě

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Těsto

  • 1 kg polohrubé výběrové mouky
  • 20 dkg cukru krystal
  • 20 dkg hery
  • 10 dkg kvasnic
  • +- 6 dcl mléka
  • 0,5 dcl oleje
  • 7   žloutků
  • špetka soli

Drobenka

  • 12 dkg polohrubé výběrové mouky
  • 10 dkg cukru moučky
  • 5 dkg hladké mouky
  • 10 dkg hery

Hrušková náplň

  • sušené hrušky
  • voda
  • mletý badyán
  • Povidla švestková

Tvarohová náplň

  • Na 1 kostku tvarohu dát 1 vejce a cukr dle chuti – pokud je to moc tuhé přidat ještě vyšlehaný bílek
  • Citr. kůra

Maková

  • Mák
  • Mléko
  • Cukr
  • Citronová kůra

…. a ještě –

  • vajíčko na potření,
  • GHÍČKO (máslo),
  • rum (ok dětem nééé :-)),
  • vanilkový cukr

Postup

1

Z trochu cukru, mouky, mléka a kvasnic si uděláme kvásek.

2

Smícháme mouku s cukrem, herou, žloutky a mlékem, vypracujeme těsto - dle savosti mouky můžeme mléko přidat.

3

Po vypracování přidáme 0,5 dcl oleje a zapracujeme, necháme těsto pod utěrkou kynout aspoň 1 hodinu, lépe i dvě.

4

Poté si těsto přendáme na vál a rozvážíme po 27 dkg - uděláme hromádky, necháme zase kynout, 40-60 minut.

5

Poté těsto vyválíme do velikosti kulaté koláčové formy (30cm), potřeme náplní (recept na náplň níže) a opět necháme kynout aspoň půl hodinky, lépe hodinku!

6

Posypeme drobenkou - drobenku uděláme tak, že všechny ingredience na ni smícháme a žmouláme v prstech až vznikne drobenka.

7

Okraje frgálů potřeme rozšlehaným vajíčkem.

8

Pečeme v předehřáté troubě na 180 dozlatova.

9

Po upečení potřeme okraje ghíčkem (nebo máslem)

10

Až jsou koláče ÚPLNĚ vychladnuté, polijí se velikou dávkou másla, ale polít to rozpuštěným GHÍČKEM je o level jinde - i babička uznala, že je to super, a vzpomínala, jak také její babička přepouštěla máslo, protože lednice nebyli a to přepuštěné máslo vydrželo strašně dlouho a chuť byla také lepší.

11

Náplně
Hrušková
Sušené hrušky povaříme ve vodě - vodu nevyléváme - bude potřeba ještě!
Takto uvařené hrušky pomeleme, přidáme na rozředění trochu vody z jejich vaření a smícháme je ještě s trochou švestkových povidel ( poměr cca 2/3 hruškových a 1/3 švestkových). Přidáme mletý badyán dle chuti a pokud byli hrušky kyselé tak i trochu cukru.
Tvarohová
U tvarohových koláčů to děláme trochu jinak. Na spodek koláče rozvážíme těsto na 20dkg, to vyválíme a dáme tvarohovou náplň, kterou připravíme tak, že vyšleháme tvaroh s celým vejcem a cukrem, pokud je tvaroh noc tuhý - přidat vyšlehaný bílek! Poté natřeme náplň na koláč a vyválíme zbylých 7 dkg těsta, kterými tuto náplň přikryjeme
Maková
Mletý mák spaříme horkým mlékem a přidáme cukr

Poznámka

Doufám, že jsem na nic nezapomněla, je to pracný recept nejen ho „uvařit“ ale i sepsat, kdyby byli nejasnosti, pište – omlouvám se, že u náplní nejsou poměry, ale jelikož pokaždé se třeba dělá jiný počet koláčů nebo i více druhů náplní, tak se to většinou dělá od oka – hrušková povidla si můžete dát zamrazit – budete tak mít na příště a ušetříte si práci – na náplň používáme třeba i borůvky nebo švestky – příště zkusím vyměnit mouku způlky za špaldovou, cukr aspoň za třtinový, heru za ghíčko ať nemám tak moc černé svědomí… :-) – nechat to vykynout na 3x a neuspěchat to je moc důležité (mi kladla na srdce babička :-)

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Cuketové lasagne

Krémová patizonová polévka

Česnek naložený v octovém nálevu s bobkovým listem

Video: Banány v křupavém banánovém těstíčku na klacku

Pikantní sýrovo-jáhlové muffiny

Těstoviny s pestem, chřestem a sušenými rajčaty

Čerstvý salát s artyčoky

Pikantní cuketová směs na topinky

Ořechová bábovka

Video: Bramborové mističky plněné kuřecím masem pod rozteklým sýrem

Vanilková roláda s jahodovým džemem a krémovou náplní

Zdravé okurkové závitky s hummusem a rajčatovou omáčkou