
Tofu v rajčatové omáčce s cuketou
Quinoa
Cibuli nakrájíme na jemno a osmažíme na troše řepkového oleje do zlatova. Potom přidáme pokrájená rajčata, trochu podlijeme vodou a dusíme do změknutí rajčat. Přidáme cuketu nakrájenou na menší kousky, necháme probublat, dokud cuketa nezměkne. Do omáčky přidáme rostlinnou smetanu (já jsem použila tu, která mi vznikla jako vedlejší produkt výroby mandlové fety ). Dále přidáme rajčatový protlak a pokud je omáčka moc kyselá, dosladíme třtinovým cukrem.
Tofu nakrájíme na malé kostičky a osmažíme zvlášť na pánvi na troše kokosového tuku, poté přidáme do směsi.
Quinou namočíme na 5 minut do studené vody, potom v čisté vodě vaříme v poměru 1 : 2 (hrnek quinoi na 2 hrnky vody). Pokud máme, můžeme přidat lžíci mořských řas nebo oblíbené bylinky. Osolíme.
Tip: Pokud nemáte quinou, můžete rajčatovou směs podávat i s rýží nebo bulgurem.