Boršč s řepnými oušky

K tomuto receptu mě přivedla včerejší nákupní návštěva Polska. Oni tam mají tu zvláštnost, že národními jídly jsou ruské pirohy, fazole po bretoňsku a ukrajinský boršč. Vzhledem k tomu, že měli čerstvou řepu, koupila jsem si 3 bulvy a hned dvě zužitkovala na tuto výbornou polévku. Polévka se celkem dlouho vaří, ale výsledný efekt stojí opravdu za to. Ouška jsou klasické nudlové těsto a náplň je roxmixovaná řepa z polévky - jednoduché a levné jídlo, které zasytí.

Blani Szarzec

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Polévka:

  • 2 větší čerstvé řepy
  • stejné množství žluté cukiny
  • 1 menší mrkev
  • lodyhy z bylinek – libeček, petržel,…
  • voda, asi 3 – 4 l
  • 1 lžička třtinové cuku
  • asi 1 – 2 žíce octu
  • sůl dle chuti
  • 1 kostka zeleninového vývaru

Nudlová ouška s řepnou náplní:

  • 200 g hladké pšeničné mouky
  • 2 lžíce oleje
  • 100 ml studené vody
  • trošku soli
  • řepné pyré

Postup

1

Polévka:
Zeleninu nakrájíme na menší kostičky a dáme vařit. Postupně do vody přidáme zeleninovou kostku a lodyhy bylinek. Při sekání bylinek do mražáku si je odkládám a také mrazím. Jsou výborné právě do polévek. Vše vaříme do měkka a lodyhy z polévky vyndáme. Nyní polévku dochutíme solí, cukrem a octem, aby byla po řepě sladká, ale trošku kyselkavá po octu, tak akorát.

2

3/4 zeleniny z polévky vybereme, necháme si v polévce jen trošku. Zbytek zeleniny přendáme do vyšší nádoby a mixujeme na hladkou kaši, kterou dochutíme trochou bazalky a pepřem, aby byla ostřejší. Toto pyré použijeme jako náplň do oušek, která budeme servírovat v polévce.

3

Ouška:
Ingredience na těsto smícháme na hladké a pružné těsto. Vyválíme jej na hladké mouce a větší sklenicí vykrajujeme kolečka, která budeme plnit troškou řepného pyré.

4

Tvarování oušek:
Kolečko těsta si dáme do dlaně, doprostřed dáme asi 1 lžičku pyré, uzavřeme do půlměsíce a rohy spojíme a zmáčkneme, okraje ještě trošku pomačkáme a získáme tvar kloboučku, v Polsku tomu říkají ouška. Tato ouška vhazujeme do vroucí osolené vody a vytáhneme je, až vyplavou na povrch.

5

Servírování polévky:
Do talíře vložíme 3 ouška, zalijeme polévkou i s kousky vařené zeleniny a posypeme čerstvými bylinkami. Pokud máte rádi, můžete i dozdobit zakysanou smetanou či její sójovou náhražkou.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Video: Chlebový ježek ve stylu cheeseburgeru

Vláčné banánové muffiny bez tuku

Rychlé sladké rohlíčky plněné vanilkovým pudinkem

Hovězí carpaccio s rukolou, parmazánem a plody kapary

Domácí pomerančový sirup ze 4 ingrediencí

Cookie v hrníčku

Rychlé dýňové dortíky s vanilkovým krémem

Guliše – knedlíky s ovocem

Šípkový sirup

Losos pečený na rajčatech s úžasným čočkovým pyré

Jednoduchý a zdravý kakaový koláč s kefírem z 5 obyčejných ingrediencí

Batátovo cuketová polévka s oregánem