
Polévka:
Nudlová ouška s řepnou náplní:
Polévka:
Zeleninu nakrájíme na menší kostičky a dáme vařit. Postupně do vody přidáme zeleninovou kostku a lodyhy bylinek. Při sekání bylinek do mražáku si je odkládám a také mrazím. Jsou výborné právě do polévek. Vše vaříme do měkka a lodyhy z polévky vyndáme. Nyní polévku dochutíme solí, cukrem a octem, aby byla po řepě sladká, ale trošku kyselkavá po octu, tak akorát.
3/4 zeleniny z polévky vybereme, necháme si v polévce jen trošku. Zbytek zeleniny přendáme do vyšší nádoby a mixujeme na hladkou kaši, kterou dochutíme trochou bazalky a pepřem, aby byla ostřejší. Toto pyré použijeme jako náplň do oušek, která budeme servírovat v polévce.
Ouška:
Ingredience na těsto smícháme na hladké a pružné těsto. Vyválíme jej na hladké mouce a větší sklenicí vykrajujeme kolečka, která budeme plnit troškou řepného pyré.
Tvarování oušek:
Kolečko těsta si dáme do dlaně, doprostřed dáme asi 1 lžičku pyré, uzavřeme do půlměsíce a rohy spojíme a zmáčkneme, okraje ještě trošku pomačkáme a získáme tvar kloboučku, v Polsku tomu říkají ouška. Tato ouška vhazujeme do vroucí osolené vody a vytáhneme je, až vyplavou na povrch.
Servírování polévky:
Do talíře vložíme 3 ouška, zalijeme polévkou i s kousky vařené zeleniny a posypeme čerstvými bylinkami. Pokud máte rádi, můžete i dozdobit zakysanou smetanou či její sójovou náhražkou.