fbpx

Velikonoční mini mazance z chia mouky

htěla jsem trochu experimentovat, místo klasického jednoho velkého mazance udělat několik malých a konečně vyzkoušet tu zvláštní chia mouku, kterou mám doma už několik týdnů. Já vím, že jsem to asi mohla čekat, ale když jsem ze sáčku vysypala mouku, která byla tmavě hnědá a po smíchání s tekutinou úplně zčernala, byla jsem trochu v rozpacích

Velikonoční mini mazance z chia mouky

Ingredience na 10 porcí

Suroviny na cca 10 – 12 mini mazanců:

  • 200 g chia mouky
  • 200 g pšeničné hladké mouky
  • 1 kostka čerstvého droždí
  • 150 ml řepkového oleje
  • 300 ml ovesného (či jakéhokoliv jiného) mléka
  • 200 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • hrstka rozinek namočených v rumu
  • + moučkový cukr na závěrečné posypání

 

Postup

Celkový čas přípravy: 180 min

1

Ve velké míse si smícháme obě mouky se špetkou soli, uděláme uprostřed důlek, do kterého rozdrobíme droždí, smícháme ho s cukerem a zalijeme troškou vlažného mléka. Počkáme, dokud nevzejde kvásek (může to trvat i půl hodiny).

2

Poté ke směsi přilijeme olej a postupně přiléváme zbytek mléka a vypracováváme, dokud nevznikne pružné těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo alespoň na hodinu. Během kynutí těsto 2x průběžně promísíme.

3

Do vykynutého těsta zamícháme rumem nasáklé rozinky a na plech vyložený pečicím papírem tvoříme z těsta bochánky dle požadované velikosti. Já jsem mazance zdobila cukrovými kuličkami, ale můžete použít třeba klasické mandlové plátky. Mazance ještě před pečením potřete mlékem.

4

Pečte na 180° asi 30 minut (doba pečení je různá podle velikosti mazanců, kontrolujte tedy mazance špejlí.

5

Upečené mazance poprašte moučkovým cukrem.

Poznámka

Mazance jsou skvělé ke snídani s nějakou dobrou marmeládou.

Mohlo by vás zajímat:
Veganské Vegetariánské

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře