Argentinské sušenky alfajores
Jedná se o jemné sušenky slepované dulce de leche, což je tužší sirup vzniklý zahříváním sladkého kondenzovaného mléka, chutí připomínající karamel. Je oblíbený v zemích Jižní Ameriky, ale také třeba na Filipínách. Ovšem pokud nebudete mít dulce de leche, můžete klidně použít karamelové salko.

Ingredience na 10 porcí
- 220 g polohrubé mouky
- 300 g kukuřičného škrobu
- 1/2 lžičky sody bicarbony
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 220 g změklého másla
- 150 g bílého cukru
- 3 žloutky
- 1 lžička vanilkové esence
- 1 lžíce rumu
- 1 lžíce citronové kůry
- 400 g dulce de leche / karamelového salka
- strouhaný kokos na obalení
Postup
Celkový čas přípravy: 120 min
Ve větší míse míchejte mouku, kukuřičný škrob, sodu a prášek do pečiva.
V další míse ručním mixérem smíchejte máslo s cukrem do hladka. Přidejte do směsi 1 žloutek a poté co splyne, přidejte další. Přidejte vanilkovou a citronovou esenci, rum, citronovou kůru.
Opatrně lžící nebo metlou zamíchejte tekutou směs do sypké směsi, až vznikne hrudkovité těsto, které třete tak dlouho, než bude vláčné. Těsto propracujte rukama a udělejte z něj bouli, kterou odložíte na 30 minut až hodinu do chladničky.
Předehřejte troubu na 175°C. Vyndejte těsto z chladničky a rozválejte na cca 0,7-1 cm silný plát. Vykrajujte kolečka libovolné velikosti (sušenky po upečení budou o malinko větší). Těsto se bude trošku lámat, takže na to pozor a zacházejte s ním jemně. Sušenky dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte cca 7-10 minut.
Po vychladnutí sušenky slepujte dulce de leche / karamelovým salkem – na kvantitě záleží, jak je chcete mít sladké, já nedávám moc, ale originál jsou bohatě plněné. Po slepení by mělo trochu náplně vylézt po stranách, pokud ne dostatečně, namažte trochu i okraje a pak sušenku vyválejte v kokosu.
Mohlo by vás zajímat:
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře