fbpx

Argentinské sušenky alfajores

Jedná se o jemné sušenky slepované dulce de leche, což je tužší sirup vzniklý zahříváním sladkého kondenzovaného mléka, chutí připomínající karamel. Je oblíbený v zemích Jižní Ameriky, ale také třeba na Filipínách. Ovšem pokud nebudete mít dulce de leche, můžete klidně použít karamelové salko.

Argentinské sušenky alfajores

Ingredience na 10 porcí

  • 220 g polohrubé mouky
  • 300 g kukuřičného škrobu
  • 1/2 lžičky sody bicarbony
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 220 g změklého másla
  • 150 g bílého cukru
  • 3 žloutky
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 400 g dulce de leche / karamelového salka
  • strouhaný kokos na obalení

Postup

Celkový čas přípravy: 120 min

1

Ve větší míse míchejte mouku, kukuřičný škrob, sodu a prášek do pečiva.

2

V další míse ručním mixérem smíchejte máslo s cukrem do hladka. Přidejte do směsi 1 žloutek a poté co splyne, přidejte další. Přidejte vanilkovou a citronovou esenci, rum, citronovou kůru.

3

Opatrně lžící nebo metlou zamíchejte tekutou směs do sypké směsi, až vznikne hrudkovité těsto, které třete tak dlouho, než bude vláčné. Těsto propracujte rukama a udělejte z něj bouli, kterou odložíte na 30 minut až hodinu do chladničky.

4

Předehřejte troubu na 175°C. Vyndejte těsto z chladničky a rozválejte na cca 0,7-1 cm silný plát. Vykrajujte kolečka libovolné velikosti (sušenky po upečení budou o malinko větší). Těsto se bude trošku lámat, takže na to pozor a zacházejte s ním jemně. Sušenky dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte cca 7-10 minut.

5

Po vychladnutí sušenky slepujte dulce de leche / karamelovým salkem – na kvantitě záleží, jak je chcete mít sladké, já nedávám moc, ale originál jsou bohatě plněné. Po slepení by mělo trochu náplně vylézt po stranách, pokud ne dostatečně, namažte trochu i okraje a pak sušenku vyválejte v kokosu.

Mohlo by vás zajímat:

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře