1.Velikonoční nádivka
Ingredience:
250 g toustový chléb
400 g uzený bůček a „libovější“ slanina (2:1)
150 g „zelené listí“ (kopřivy, špenát, medvědí česnek, pórek, cibulka a jiné)
1 menší cibule
150 g + 10 g máslo
6 ks bílky
6 ks žloutky
400 ml 30% smetana
sůl, pepř, špetka muškátového oříšku
Postup:
1. Máslo vyndejte z lednice minimálně dvě hodiny před přípravou. Troubu rozehřejte na 180 °C. Zapékací mísu vymažte máslem.
2. Uzené nakrájejte na kostičky. Cibuli nakrájejte najemno a na másle (10 g) ji orestujte, dokud se nerozvoní. Přidejte slaninu a restujte tak, aby cibulka byla osmažená dozlatova.
3. Máslo pokojové teploty šlehejte samotné asi 5 – 7 minut, dokud nenabyde na objemu a nezesvětlá. Poté postupně zašlehávejte žloutky a osolte.
4. Zelené nasekejte nahrubo velkým nožem.
5. Toustový chléb nakrájejte na kostičky a nasucho opražte na pánvi dokřupava. Přesypte je do mísy a zalijte smetanou. Přidejte zelené, muškátový oříšek, pepř, slaninu s cibulkou a svižně promíchejte. Z bílků a špetky soli vyšlehejte sníh, pozor, nešlehejte ho moc dlouho, aby se nevysušil.
6. Pomocí stěrky ho opatrně přimíchejte k nádivkové směsi a přendejte do zapékací mísy. Pečte asi 50 minut, dokud není nádivka pevná a pružná na dotek. Nepečte ji zbytečně dlouho, abyste ji nevysušili, měla by být křupavá navrchu a vláčná uvnitř.
7. Podávejte samotnou nebo s máslovými bramborami a jarním zeleninovým salátkem.
2.Vláčný velikonoční beránek
Ingredience:
5 vajec
200 g másla
250 g cukr krupice
300 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
1 vanilkový cukr
2-3 lžíce mléka
Citronová kůra
Kandované ovoce
Mandle, rozinky, čokoláda
Hrudka másla na vymazání formy
Hrst dětské krupice na vysypání (nebo polohrubka)
Postup:
1. Rozehřejeme si troubu na 160 – 170°C. Do mísy si připravíme žloutky a rozměklé máslo s cukrem a vyšleháme z toho pěnu. Z bílků si připravíme pevný sníh.
2. Do žloutkové pěny postupně vmícháme prosetou mouku s práškem do pečiva a přidáme i 2-3 lžíce mléka. Pokud máte rádi ořechy a chcete beránkovi dodat ještě další dimenzi super chuti, můžete část mouky nahradit mletými ořechy. Já jsem nahradila 1/3 tedy 100 g mouky namletými kešu oříšky a výsledek byl výborný.
3. Do vzniklé směsi žloutkové pěny a mouky pak jemně vmícháme našlehaný bílek a na konec i kandované ovoce a kousky čokolády. Těsto máme hotové.
4. Formu na beránka si vytřeme máslem a vysypeme ji buď krupičkou nebo strouhankou. Za mě vede varianta vymazat máslem a sypat krupičkou. Velikonoční beránek pak z formy doslova zabečí sám a není problém ho vyndat.
5. Do formy přelijme (no úplně bych tu konzistenci nenazvala schopnou se přelít, spíš se tak přetéci) těsto a dejme do trouby péct přibližně 70-90 minut. Je potřeba to hlídat a beránek by měl být krásně zlatavý a něžně z formy vypoulený. Vyndání z formy pomůže to, když přes formu dáte mokrou utěrku a hoch se pomalu ale jistě vyklopí.
3. Měkké velikonoční perníčky
Ingredience:
2 vejce
50 g máslo
140 g cukr moučka
400 g hladká mouka
1 lžička jedné sody
2 lžíce tekutého medu
1 lžička perníkového koření
Postup:
1. Ze všech ingrediencí propracujeme těsto, musí být měkké a pružné asi jako plastelína. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a v lednici necháme přes noc odležet.
2. Druhý den vyválíme z těsta plát asi 1/2 cm silný, vykrájíme různé tvary perníčků, pomažeme žloutkem a pečeme při 160 °C zhruba 8 minut.
Měkké velikonoční perníčky můžeme ihned podávat.
4. Velikonoční jidáše
Ingredience:
1 kg polohrubé mouky
30 g droždí
250 ml (i více) vlažného mléka
120 g másla
100 g cukru krupice
2 žloutky
sůl
1 vejce na potření
máslo na vymazání plechu (pečící papír)
tekutý med
Postup:
1. Z trochy mléka, mouky, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek, který po vzejití přidáme do prosáté mouky s cukrem a špetkou soli, přidáme máslo a žloutky utřené do pěny, podle potřeby doplníme vlažným mlékem a vypracujeme hladké nelepivé těsto a necháme kynout na teplém místě.
2. Z těsta si nakrájíme kousky, zakulatíme, uděláme tenké válečky (asi jako ukazováček), asi 20cm dlouhé a stáčíme do spirálek, což je typický tvar jidášů nebo do esíček, uzlů, kuřátek,..
3. Klademe je na pomaštěný plech nebo na pečicí papír, necháme ještě mírně vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě.
4. Po upečení ještě horké potřeme mašlovačkou rozehřátým horkým medem. Kdo ho nerad, posype jidáše moučkovým cukrem. Z této várky je asi 45-50 ks – samozřejmě záleží jen na vás, jak velké budete dělat – nám to vyhovuje takto.
5. Velikonoční mazanec
Ingredience:
1 špetka soli
10 dkg másla
3 žloutky
2 dl mléka
5 dkg rozinek
3 dkg droždí
10 dkg cukr krupice
1 špetka citronové kůry
45 dkg polohrubé mouky
Postup:
1. Připravíme kvásek z droždí, trochy vlažného mléka, lžičky mouky a cukru. Necháme vzejít.
2. Do mísy dáme všechny ingredience, přidáme kvásek a zaděláme těsto. Těsto na mazanec necháme 2 hodiny kynout. Potom vytvarujeme dva stejně velké bochánky, necháme je na plechu vyloženém pečícím papírem ještě aspoň 15 minut kynout. 3. Nakonec mazance potřeme rozšlehaným vejcem, nůžkami na bocháncích nastřihneme kříž, posypeme mandlemi a dáme péci. Mazance pečeme 30 minut při 180 °C. Poté posypeme cukrem.
6. Velikonoční králík s karlovarským knedlíkem s kopřivami
Suroviny na 4 porce:
PEČÍNKA:
4 ks králičí stehna
3 střední cibule
2 lžíce přepuštěné máslo
2 lžičky dijonské hořčice
200 ml bílé víno
nasekané čerstvé bylinky (např. šalvěj, tymián, rozmarýn) 1 hrst
5 kuliček jalovce
3 kuličky nového koření
šťáva z 1/2 citronu
sůl a čerstvě namletý pepř
KNEDLÍKY:
2 housky
5 lžic hrubá mouka
2 lžíce přepuštěné máslo
3 vejce
250 ml mléko
1 hrst nasekané kopřivy (případně petrželka)
1 špetka muškátový oříšek
sůl
Postup:
1. Králičí stehna potřete dijonskou hořčicí, osolte a opepřete. Na pánvi rozpusťte přepuštěné máslo a osmahněte na něm dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli. K ní přidejte nadrobno nasekané bylinky.
2. Do pekáče určeného do trouby dejte stehna, která zasypte cibulí s bylinkami. Nakonec přidejte jalovec, nové koření a šťávu z citronu. Z počátku pečte cca 30 minut na 175 stupňů, poté podlijte částí vína a pečte dalších 120 minut na 140 stupňů. Průběžně podlévejte zbylým vínem, případně vývarem nebo vodou.
3. Během pečení připravte karlovarský knedlík. Housku nakrájejte na kostičky a orestujte ji dozlatova na pánvi na přepuštěném másle (nechte vychladnout). V míse smíchejte žloutky, mléko, muškátový oříšek, kopřivy a mouku. Přidejte opečené houstičky a promíchejte (nechte nasáknout). V druhé míse vyšlehejte bílky se špetkou soli. Nakonec vše zlehka promíchejte a podle chuti ještě dosolte. Hotové těsto tvarujte do tvaru válečku do potravinové fólie, do které knedlík zabalte a kraje utáhněte (z tohoto množství uděláte 2 knedlíky). Vařte v páře 20–25 minut.
4. Knedlíky nechte trochu vychladnout a ostrým nožem nakrájejte na plátky. Podávejte s upečeným králíkem.