fbpx

Žloutkové věnečky

Žloutkové věnečky

Ingredience na 10 porcí

Žloutkový krém:

  • 500 ml mléka
  • 4 žloutky
  • 100 g cukru krupice
  • 2 sáčky vanilkového pudingu
  • 1 lžička vanilkového extraktu (ne aroma) nebo vanilkový lusk
  • 100 g másla

Odpalované těsto (cca 35-40 věnečků):

  • 250 ml vody 
  • špetka soli 
  • 100 g másla 
  • 200 g hladké mouky 
  • 6 menších vajec (použila jsem velikost M) 

Postup

Celkový čas přípravy: 120 min

1

Trochu mléka odlijte do hrnku, rozmíchejte v něm pudingový prášek a rozšlehejte žloutky. Zbytek mléka přiveďte na mírném ohni k varu. Přilijte trochu horkého mléka do hrnečku s pudingem a žloutky a promíchejte. Pak vlijte zpět do hrnce a za stálého míchaní nechte chvilku povařit.
Odstavte a vmíchejte cukr, následně i máslo a dobře promícháme. Přelijte do mísy a zakryjte folií. Tu položte přímo na horký puding, nebude se tak na folii srážet voda. Dejte chladit do lednice nejlépe přes noc. Pro urychlení je možné chladit i v mrazáku :)

2

Troubu předehřejte na 200 stupňů, plechy si vyložte pečícím papírem.
Vodu dejte do kastrolu a přiveďte k varu. Přidejte sůl a máslo a znovu přiveďte k varu. Najednou vsypte prosátou mouku, snižte teplotu a míchejte, dokud těsto není hladké a nelepí se na dno a stěny kastrolu. Míchejte asi 2 - 3 minuty, až se na dně začne tvořit bílý povlak.

Žloutkové věnečky
3

Těsto přendejte do mísy a zvolna míchejte do mírného zchladnutí. Do vlažné hmoty postupně vmíchejte vejce, jedno po druhém, můžete použít šlehač nebo robot. Každé vajíčko dobře zapracujte, než přidáte další. Protože velikost vajec se docela liší, jejich konečný počet nechám na Vašem posouzení. Těsto nesmí být moc řídké, proto pokud se Vám po 5 vejci zdá konzistence těsta tak akorát, šesté vejce vynechejte.

4

Těsto přendejte do sáčku s řezanou trubičkou a na plechy vyložené pečícím papírem nastříkejte věnečky požadované velikosti. Já jsem dělala mini věnečky (průměr cca 4 cm), ale klidně si udělejte ty klasické jako z cukrárny (průměr cca 8 cm). Věnečky stříkejte dále od sebe, při pečení se jejich objem zvětší.

Žloutkové věnečky
5

Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů na 20 - 30 minut. Zpočátku pečení neotevírejte troubu. Délka pečení závisí na velikosti věnečků. Pokud pečete ty klasicky velké, po 20 minutách snižte teplotu na 160 stupňů a ještě dalších 10 minut a dopékejte. Věnečky by po upečení měly znít dutě a v dlaních "chrastit".

Žloutkové věnečky
6

Dokončení věnečků
Vychladlé věnečky vodorovně rozkrojte, nejlépe to jde vroubkovaným nožem. Vychlazený krém našlehejte do krémova a přendejte do sáčku se zdobící trubičkou. Já jsem použila řezanou trubičku s malými zoubky, klidně ale použijte i hladkou.
Krém nastříkejte na spodní část věnečku a přiklopte druhou části. Dejte chladit do lednice. Před servírováním věnečky pocukrujte.

Žloutkové věnečky

Poznámka

Věnečky i všechny zákusky z odpalované těsto jsou nejlepší pár hodin po naplnění nebo hned druhý den. Při delším skladování hodně zvlhnou a změknou.

Mohlo by vás zajímat:

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře