Pařížský dort

Těžko říct, jaký je ten "správný" recept na pařížský dort, ani jak přesně by měl vypadat, protože i cukrárny se v tomhle docela liší. Ale vůbec mě to netrápí, protože mám svou vlastní verzi dortu a je na Vás, abyste ji posoudili :)

Pařížský dort

Ingredience na 10 porcí

Čokoládový krém (připravit den předem):

  • 750 ml smetany ke šlehání 33%
  • 150 g nugátové čokolády Ritter Sport nebo Schogetten
  • 150 g hořké čokolády 55-60%

Kakaovo-mandlový korpus (průměr 23 cm):

  • 6 vejce, odděleně
  • 180 g cukru krupice
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 60 g mandlové mouky (mleté loupané mandle)
  • 40 g kakaa
  • 100 g hladké mouky

 

  • 30 g rostlinného oleje nebo rozpuštěného másla

Čokoládová poleva:

  • 200 g hořké čokolády 50-60%
  • 180-200 g smetany ke šlehání

Postup

Celkový čas přípravy: 120 min

1

Krém: Smetanu dejte do hrnce a na mírném ohni zahřejte. Přidejte nugátovou čokoládu a za stálého míchání nechte rozpustit. Přiveďte k varu a nechte povařit asi minutu, pak stáhněte z kamen a vmíchejte hořkou čokoládu. Tu již nevařte. Míchejte do rozpuštění, pak pomocí tyčového mixéru vymíchejte do hladké emulze. Nechte vychladnout, zakryjte a dejte přes noc do lednice.

2

Korpus: Troubu si předehřejte na 170 stupňů, dno dortové formy o průměru 23 cm vyložte pečícím papírem.
V míse smíchejte hladkou mouku s kakaem, nechte stranou. Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem na pevný sníh. Nejprve na nižší otáčky šlehejte samotné bílky, až se vytvoří bílá pěna, pak přisypte postupně cukr a zvyšte šlehání na maximum. V jiné míse našlehejte žloutky s vanilkovým cukrem do pěny. Obě hmoty lehce spojte, nejdříve vmíchejte mleté mandle, pak prosátou mouku s kakaem, ve dvou až třech dávkách. Nakonec lehce vmíchejte olej.

Pařížský dort
3

Těsto naplňte do dortové formy a dejte péct do vyhřáté trouby. Po 20 minutách snižte teplotu na 150 stupňů, formu můžete otočit, a pečte dalších 10-15 minut, až je korpus upečený. Zjistíte nejlépe pomocí špejle.
Korpus nechte chvilku vychladnout ve formě, většinou během této doby "spadne" vyboulený vršek do roviny. Pak ostrým nožem ořízněte boky dortu, aby se uvolnil korpus od formy a překlopte na chladicí mřížku. Pokud nebudete hned plnit, po úplném vychladnutí zabalte korpus do folie a uložte do chladu.

Pařížský dort
4

Sestavení dortu:
Korpus dvakrát vodorovně prořízněte, vzniknou Vám tři pláty. Čokoládový krém vyšlehejte při nižších otáčkách na pevný krém. Doporučuji šlehat velmi opatrně, krém se lehce přešlehá. Používám na to ruční šlehač, nikoliv robot, abych tak měla krém více pod kontrolou.
První plát korpusu položte na tác, pokapejte rumem (čokoládovým nebo vaječným likérem) a naneste asi třetinu krému. Přiklopte druhým plátem a postup opakujte. Přiklopte třetím plátem a celý dort pomažte zbylou třetinou krému. Dejte chladit do lednice, nejlépe přes noc.

Pařížský dort
5

Poleva: Smetanu zahřejte, vsypte čokoládu a vymíchejte do hladké emulze. Za občasného míchání nechte polevu vychladnout a mírně zhoustnout. Dort položte na mřížku a rovnoměrně celý polijte. Mřížku je dobré posadit na větší tác, kam vám steče přebytečná poleva. Tu pak můžete použít opakovaně. Dort přendejte na podložku nebo podnos a dejte rozležet do chladu.

Pařížský dort
6

Tím, že je polevy trochu více, krásně se rozlije po celém dortu, steče na boky a není potřeba upravovat nožem. Případně si můžete pomoci nakláněním dortu na strany, poleva tak lépe steče i na boky dortu. Zbylou polevu můžete použít opakovaně, skladujte v lednici.

Mohlo by vás zajímat: Dezerty a dorty, Recept bez kategorie

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře