Postup
Krok 1
Předehřejte troubu na 190 °C. Opláchněte květák, oddělte vnější listy a rozdělte na malé růžičky pomocí nože. Kousky dejte do mixeru a mixujte, dokud z květáku nevznikne hmota podoby rýže. Pozor, ať to nepřeženete. Větší kousky nejsou na škodu.
Krok 2
V zapékací míse v předehřáté troubě pečte 20 minut. Vyjměte z trouby a květák přesuňte do mísy vyložené čistou utěrkou nebo plátýnkem. Nechte květák vychladnout (asi 15 minut). Přeložte utěrku tak, abyste ji drželi za konce. Vymačkejte tekutinu z květáku. Ždímejte několikrát, dokud se nedostane z květáku veškerá voda.
Krok 3
Zvyšte teplotu trouby na 230 °C. Přesuňte květák do misky mixeru. Přidejte bílky, 1/2 hrnku sýra, bylinky, pepř a sůl. Důkladně promíchejte. Květákovou směs dejte na plech vyložený pečicím papírem. Směs natlačte na plech, aby vznikla celistvá vrstva tvaru obdélníku (o tloušťce přibližně 0,5 cm).
Krok 4
Dejte plech do předehřáté trouby a pečte 18 minut. Vyndejte z trouby, posypte zbývajícím sýrem a dejte zpátky do trouby na dalších 5 minut (až sýr zezlátne). Vyjměte z trouby a nechte asi 5 minut vychladnout. Poté nakrájejte na tyčinky požadované velikosti.