
Omyjte brambory a oškrábejte je. Můžete nechat i trochu slupky, pokud chcete.
Odkrojte půl centimetru ze spodní strany brambor, aby se lépe krájely.
Nakrájejte na půl centimetrové plátky.
Pokrájejte na proužky, aby vznikly hezké hranolky.
Ponořte hranolky do mísy plné studené vody.
Do pánve si nalijte silnou vrstvu oleje (olejem skutečně nešetřete, mělo by se jednat o přibližně 3 cm vrstvu). Rozpalte olej na vysokou teplotu. Mezitím si vyložte plech papírovými ubrousky.
Opatrně vložte hranolky do rozpáleného oleje. Pečte hranolky postupně, například po deseti kusech. Berte ohled na velikost pánve. Buďte opatrní! Horký olej skutečně pálí!
Lehce hranolky na pánvi posouvejte, aby se nepřichytily. Opékejte asi 4 minuty.
Vyndejte pomocí kovových kleštiček a položte na papírové ubrousky. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Jakmile hranolky vychladnou, rozpalte znovu olej a znovu opékejte hranolky další 3 minuty, aby získaly hezkou hnědou barvu.
Vyndejte hranolky z oleje a položte na čisté papírové ubrousky. Posypejte solí a pepřem. Ihned podávejte.