Domácí hranolky

Nikdy se mi nepodařilo dělat hranolky doma tak, aby byly opravdu dobré. Dokud jsem neobjevila tento recept. :)

Domácí hranolky

Ingredience na 3 porce

  • 3 až 4 velké brambory
  • olivový či slunečnicový olej
  • sůl a pepř
  • kečup

Postup

Celkový čas přípravy: 30 min

1

Omyjte brambory a oškrábejte je. Můžete nechat i trochu slupky, pokud chcete.

Domácí hranolky
2

Odkrojte půl centimetru ze spodní strany brambor, aby se lépe krájely.

Domácí hranolky
3

Nakrájejte na půl centimetrové plátky.

Domácí hranolky
4

Pokrájejte na proužky, aby vznikly hezké hranolky.

Domácí hranolky
5

Ponořte hranolky do mísy plné studené vody.

Domácí hranolky
6

Do pánve si nalijte silnou vrstvu oleje (olejem skutečně nešetřete, mělo by se jednat o přibližně 3 cm vrstvu). Rozpalte olej na vysokou teplotu. Mezitím si vyložte plech papírovými ubrousky.

7

Opatrně vložte hranolky do rozpáleného oleje. Pečte hranolky postupně, například po deseti kusech. Berte ohled na velikost pánve. Buďte opatrní! Horký olej skutečně pálí!

8

Lehce hranolky na pánvi posouvejte, aby se nepřichytily. Opékejte asi 4 minuty.

9

Vyndejte pomocí kovových kleštiček a položte na papírové ubrousky. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Domácí hranolky
10

Jakmile hranolky vychladnou, rozpalte znovu olej a znovu opékejte hranolky další 3 minuty, aby získaly hezkou hnědou barvu.

11

Vyndejte hranolky z oleje a položte na čisté papírové ubrousky. Posypejte solí a pepřem. Ihned podávejte.

Domácí hranolky

Mohlo by vás zajímat: Hotové do 30 minut, Pro začátečníky, Recept bez chodu

Zdroj: www.yummly.com

Hodnocení a komentáře

Štěpán Tripal

Štěpán Tripal 4. 4. 2015

Miluju hranolky! Zítra je zkusím připravit, nevypadá to složitě 🙂

Odpovědět

Blani Szarzec

Blani Szarzec

Miluji to!

Odpovědět

Štěpán Tripal

Štěpán Tripal

Miluji to!

Odpovědět

pro přidání komentáře