Domácí paštika bez éček
Od té doby, co jsem poprvé ochutnala paštiku domácí, jsem nikdy už žádnou nekoupila. Nehledě na to, že po přečtení složení většinou dostanu infarkt – kůže, zbytky, Éčka, … a tím pádem i velké riziko lepku. (Pro fajnšmekry třeba složení takové Májky: vepřové sádlo, vepřové maso, vepřová játra, vepřová kůže /celkem 76 % hm./, voda, solící směs /sůl, konzervant E 250/, stabilizátor /E 410, E 407, E 508/, cibule, koření, kořenící přípravek /zvýrazňovače chuti E 621, E 635, extrakty koření, sůl, aroma/. Obsah masa 25 %. Obsah tuku max. 45 %). No už se mi sbíhají sliny!! Jenže všechno to pečení ve vodní lázni a další úkony mi v mých kuchařských začátcích trochu naháněly strach. Navíc to trvá dlouho. Zachránila mě moje kamarádka Olga, která taky fotí na tenhle blog, a poradila mi tenhle malý zázrak. Paštika hotová za půl hodiny a přísahám, že je geniální. Ještě se nenašel nikdo, kdo by po prvním soustě slastně nevzdychal. Dělám ji taky jako dárek, když jedu někam na návštěvu – je to neskutečně efektní (a nemusíte říkat, že to bylo za půl hodiny hotovo). Můžete si ji taky libovolně ochutit, vynechat alkohol, dát jiné ořechy, přidat slaninku, čerstvý pepř, sušené ovoce, … Prostě jako Jirka Babica, když nemáte limetku… Servírujeme ideálně se semínkovým chlebem.
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0
Ingredience
- 1 balení (cca půl kila) jatýrek (ideálně kachních)
- balení Lučiny
- hrst vlašských ořechů
- 5 plátků sušených rajčat (podle chuti)
- 10 snítek čerstvého tymiánu či oregana
- malý panák whiskey
- půl cibule
- 2 stroužky česneku
- cca centimetr široký plátek másla
- bobkový list
- pepř, sůl