
rýžové nudle Bún
Na marinádu masa:
Na zálivku:
Rýžové nudle hodinu předem namočíme do studené vody. Můžeme je přelámat na kratší části.
Maso je taktéž nutné alespoň hodinu před úpravou marinovat. Hovězí maso musí být nakrájené na velmi tenké plátky, lépe se s ním pracuje, pokud je částečně zmrzlé. Takže maso nakrájíme, opepříme a smícháme s rybí omáčkou a olejem, přidáme posekanou citronovou trávu a česnek. Promícháme a necháme marinovat.
Arašídy nasucho opražíme a pak je podrtíme.
Zálivku je nejlépe svařit. Do kastrůlku vložíme na pár kapek oleje orestovat česnek, jen krátce, aby nezhořkl, vlijeme vodu, rybí omáčku a ocet, osladíme a svaříme. Po odstavení přidáme posekanou chilli papričku. A necháme vychladnout. Mezitím nakrájíme na velmi tenké nudličky mrkev s okurkou a salát na proužky. Sušenou cibuli orestujeme na troše oleje dozlatova. Nudle dáme podle návodu uvařit do osolené vody s trochou oleje, stačí tak max. dvě minutky, slijeme a propláchneme studenou vodou.
Maso orestujeme zprudka na pánvi, plátky jsou tenké stačí opravdu jen tak 3 minutky.
A jdeme servírovat. Zálivku nalijeme do servírovacích mističek, každý si dá, kolik bude chtít.
Dno větší misky poklademe ledovým salátem, na něj rozprostřeme nudle, pak maso, mungo klíčky, mrkev, okurku, bylinky a posypeme arašídy a orestovanou cibulkou. Přelijeme zálivkou, promícháme a můžeme hodovat ;-)
PS: Teď koukám na fotky a jak jsem chtěla, aby byly vidět všechny suroviny, tak jsem tam zasypala nudle. Ale jsou tam, fakt, teda byly :-D