Velikonoční nádivka po vegansku

Ani vegani si nemusí o Velikonocích odříkat tradiční pokrmy. Funkci vajíčka hravě zvládne hrachová mouka a o jejich chuť se postará černá sůl bohatá na síru. Výborné nutriční hodnoty navíc zajistí přidaný tempeh, pokud vám jde právě o ty, zkuste nádivku upéct z celozrnného pečiva – jde to a rozdíl téměř nepoznáte.

Eva Hemmerová

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 2 veky (ve zdravější variantě můžete použít i celozrnné pečivo)
  • 1 balení uzeného tempehu
  • 150 g špenátu nebo jiné zelené “bylinky” (tradičně se používají mladé kopřivy, můžete však využít i libeček, já měla doma jen mražený špenát)
  • 0,5 l mandlového mléka (zkuste domácí)
  • 4 lžíce hrachové mouky
  • 2 lžičky černé soli
  • lžička kurkumy
  • lžička mleté cibule
  • lžička mletého česneku
  • dle chuti pepř a muškátový oříšek

Postup

1

Veky nakrájíme na kostičky velké přibližně 1 x 1 cm. Zalijeme ohřátým mandlovým mlékem, ve kterém jsme předtím rozmíchali koření (sůl, pepř, nastrouhaný muškátový oříšek, kurkuma, česnek a cibule). Pořádně promícháme, až bude všechna veka vlhká a začne se rozpadat.

2

Tempeh nakrájíme na malé kostičky a na troše oleje osmažíme na pánvi, potom přidáme rozmražené listy špenátu (nebo jiné vybrané zelené listy – mražené či čerstvé). Trošku podlijeme vodou a podusíme. Přisypeme k vece.

3

Hrachovou mouku rozmícháme v troše vody, nalijeme k vece a pořádně promícháme (nejlépe to jde rukama).

4

Směs přemístíme do formy a pečeme přibližně 40 minut při vyšších teplotách, kontrolujeme špejlí, pečeme, dokud není povrch zlatý a křupavý. Po upečení necháme vystydnout.

Poznámka

TIP: Před podáváním zlehka posypte čerstvě namletou černou solí, zvýšíte tím chuť po vajíčkách, která se pečením vytrácí.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Snadné jablečné muffiny s ořechy a bez přidaného cukru

Luxusní malinovo-pistáciový cheesecake

Black forest cake

Kokosová buchta s čokoládovou omáčkou

Ořechy

Vláčná banánovočokoládová bábovka

Hovězí / vepřový guláš od maminky

Lehký moučník se smetanovým krémem, banánem a kokosem

Mexický losos s květákovou rýží, avokádem a rajčaty

Tapiokový puding s borůvkami

Křupavá ořechová granola

Cibulová marmeláda