Velikonoční mazanec a pletenec

Dvě v troubě N&M

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Těsto

  • 3 žloutky
  • 1 lžička citronové kůry
  • 100 g rozpuštěného másla (nebo 50 g másla, 50 g sádla)
  • 150 g cukru krupice
  • 500 g polohrubé mouky
  • 200 ml mléka
  • 150 g nasekaných mandlí + 50 g mandlových plátků
  • 1 vejce na potření
  • rozinky
  • cukr moučka na posypání
  • sůl
  • 1 kostka droždí

Postup

1

Do mísy od robota (nebo tam, kde budete dělat těsto) nasypte mouku a uprostřed udělejte důlek, do kterého rozdrobte droždí, nasypte cukr a zalijte vlažným mlékem. Přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte vzejít kvásek.

2

Jakmile kvásek vyběhne (trvá to cca 10 - 15 minut), přidejte do mísy 3 žloutky, citronovou kůru, změklé másla (nebo máslo a sádlo), cukr, mouku, mléko a sůl (pozor, ať se sůl nedostane do kvásku. Dále přidejte nasekané mandle a rozinky. Vymíchejte hladké těsto a nechte ho na teplém místě 1,5 hodiny kynout.

3

Z těsta vytvořte buď jeden bochánek nebo 2 malé bochánky. Můžete si stejně jako já připravit jeden mazanec a jeden pletenec.

4

Pletenec se tvoří ze 3 pramenů a uplete se klasický cop. Spleťte jednu část a u té druhé včas začněte cop stáčet. Konce spojte tak, abyste dál mohli plést cop. Položte je na plech vyložený pečícím papírem. Bochánky mazance se navrchu nařezávají do tvaru kříže. Poté je potřete rozšlehaným vejce a posypte mandlovými plátky. Nechte ještě chvíli kynout na plechu.

5

Vložte do trouby rozehřáté na 180°C a pečte 30 minut. Průběžně zkoušejte těsto dřevěnou špejlí. Pokud budete z těsta dělat jeden velký mazanec, doba pečení bude delší, tak nezapomeňte hlídat troubu.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Slaný koláč z listového těsta zapékaný s bramborami, šunkou a sýrem

Pizza šneci z listového těsta

Pomazánka z pečené červené řepy, s řeřichou a citrónovou šťávou

Krémový avokádový dresing k masu i zelenině

Ořechové suchárky

Domácí chléb s olivami a rozmarýnem

Video: Zdravá verze kuřecího Katsu curry s květákovou rýží

Video: Čokoládový zrcadlový dort s pěnou z bílé čokolády a jahodovým želé uvnitř

SCD cuketová polévka

Nepečené čokoládovo – kávové kuličky bez lepku

Houbovo-krémové penne

Soba nudle s rybou a jarní cibulkou