Těstovinový salát s domácí sojanézou

Těstovinový salát je takový prototyp rychle hotového jídla. Co si budeme povídat, směs uvařených těstovin a zeleniny není žádná gurmánská záležitost a je to vlastně tak trochu retro jídlo, ale nedávno jsem na něj dostala naprosto neskutečnou chuť a hned jsem si ho musela udělat. Těstovinový salát je sám o sobě vlastně docela zdravý, pokud dbáte na to, aby zeleniny bylo minimálně tolik co těstovin. Jenže po smíchání těstovin a zeleniny přichází na řadu majonéza... Bez které to ale v tomto případě prostě nejde!

Těstovinový salát s domácí sojanézou

Ingredience na 4 porce

  • 500 g těstovin (já jsem zvolila stylově kolínka)
  • 4 ředkvičky
  • 8 cherry rajčátek
  • půl okurky
  • 1/2 konzervy červených fazolí
  • 1/2 konzervy kukuřice
  • 1/4 ledového salátu

 
Sojanéza:

  • 250 ml řepkového oleje
  • 125 ml sójového mléka
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • pár kapek citrónu
  • špetka soli
  • špetka pepře

Postup

Celkový čas přípravy: 30 min

1

Těstoviny uvaříme v osolené vodě dle návodu, hned poté propláchneme ve studené vodě a necháme úplně vychladnout.

2

Okurku a ředkvičky nakrájíme na tenká půlkolečka, cherry rajčátka na čtvrtiny, ledový salát na tenké proužky a všechnu čerstvou zeleninu společně s propláchnutou kukuřicí a fazolemi smícháme s těstovinami.

Těstovinový salát s domácí sojanézou
3

U sojanézy platí, že poměr je vždy 2 díly oleje na 1 díl mléka. Můžete si tak vždy udělat přesně takové množství, jaké zrovna potřebujete. Všechny suroviny na sojanézu dáme společně do úzké vysoké mixovací nádoby. U běžné majonézy se musí olej během šlehání přilévat postupně, tady to není potřeba. Vše mixujeme ponorným mixérem přibližně minutu a domácí sojanéza je hotová!

Mohlo by vás zajímat: Recept bez chodu, Recept bez kategorie

Hodnocení a komentáře

Tomáš Deer

Tomáš Deer

Miluji to!

Odpovědět

pro přidání komentáře