fbpx

Thajská pikantní polévka s krevetami – tom yum goong

Už dlouho jsem měla hroznou chuť na krevety a protože miluju polévky a v zimě tuplem, volba byla jasná, bude Tom yum. Pokud nechcete krevety, klidně je můžete vyměnit za kuřecí maso. Ale s krevetami je to nej :).

Thajská pikantní polévka s krevetami – tom yum goong

Ingredience na 2 porce

  • 1 velkou lžíci chilli pasty Tom yum
  • 1 l drůbežího vývaru (nebo klidně rybí)
  • 100 g krevet (já použila předvařené malé, jiné jsou u nás nesehnatelné)
  • kousek galangalu nebo zázvoru (dala jsem sušený galangal do “čajového vajíčka”)
  • 1 – 2 jarní cibulky
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 6 krémových žampionů (případně hlívu)
  • 6 cherry rajčátek
  • 2 limetové listy
  • šťáva z limety
  • 2 chilli papričky
  • 2 stonky citronové trávy (opět jsem použila sušenou, namočenou)
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • hrst čerstvého koriandru
  • 2 lžíce oleje

Postup

Celkový čas přípravy: 30 min

1

Všechny ingredience si připravte předem, pak už se to tam hází jedno po druhém.

2

Citronovou trávu, pokud máte čerstvou, tak ji tupou stranou nože pomlaťte. Koriandr pokrájejte. Houby očistěte a nakrájejte na menší kousky, stejně tak i rajčátka. Chilli papričky můžete nechat celé nebo nakrájet. Jarní cibulku očistěte a nakrájejte na drobno. Galangal či zázvor, pokud máte čerstvý, tak také očistěte. Krájet jej nemusíte, galangal, zázvor, citronová tráva ani limetkové listy se pak nejí! Slouží jen k dochucení. Sušeného galangalu jsem dala cca vrchovatou malou lžičku, čerstvého dejte cca 2 cm.

3

A teď k samotné přípravě polévky. Na rozpáleném oleji orestujte Tom yum pastu, až se trochu rozvoní, asi tak po minutce, přidejte houby, jarní cibulku, zázvor či galangal, citronovou trávu a rajčata. Minutku zarestujte, přidejte limetové listy a zalijte vývarem. 5 minut povařte a poté přidejte povolené, nezmrzlé krevety, rybí omáčku, cukr, chilli papričky, šťávu z limetky a koriandr a povařte dalších pět minut. Poté je polévka připravena k podávání.

4

Podávejte ihned čerstvé a horké.

Thajská pikantní polévka s krevetami – tom yum goong
5

Dobrou chuť ♥

Thajská pikantní polévka s krevetami – tom yum goong

Mohlo by vás zajímat:
Fitness a zdravé Jaro Léto Podzim Polévky Ryby Zima

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře