
Španělská tortilla
Závitky z pečených lilků plněné ricottou
Tapas s Jamon Serreno a šajvějovým chipsem
K podávání:
Závitky z pečených lilků plněné ricottou1 střední lilek
4 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku
čerstvě mletý pepř
1 ricotta
3 sušená rajčata (naložená v oleji)
hrst vlašských ořechů
2 lístky šalvěje
mořská sůl
1) Lilek si nakrájejte podélně na zhruba 3-5 mm plátky. Lehce ho posolte a nechte vypotit. Zhruba po 15 minutách lilek otřete papírovou utěrkou a proces opakujte i s druhou stranou lilku.
2) V misce si smíchejte olivový olej, utřený česnek a pepř. Připravené plátky lilku dejte na plech na pečící papír a potřete z horní strany připravenou marinádou. Pečte 10 minut na 200 stupňů. Poté lilek obraťte a potřete marinádou i z druhé strany. Pečte další 2 minuty než začne lehce zlátnout.
3) Lilek si dejte vychladnout a mezitím si v misce smíchejte ricottu, nakrájená sušená rajčata, nakrájené vlašské ořechy a nadrobno posekanou šalvěj. Směs promíchejte a osolte podle chuti.
4) Vychladlé lilky potřete ricottou a zabalte do ruliček, které propíchnete párátkem.
Španělská tortilla
1) Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky (zhruba 3-5 mm). Na pánvi si rozehřejte 2 lžíce olivového oleje s máslem a brambory osmahněte.
2) Když mají brambory zlatavou barvu, přidejte na tenká půlkolečka nakrájenou cibuli.
3) K orestovaným bramborám a cibuli přidejte česnek nakrájený na tenké plátky a nadrobno nasekaný rozmarýn. Brambory osolte a opepřete.
4) Na připravenou směs vyklepněte vejce a zlehka promíchejte. Ještě než jsou vajíčka hotová, přendejte směs do zapékacích misek, které si předem vymažte máslem.
5) Tortillu zapečte na 180 stupňů do zlatova (5-8 minut).
Tapas s Jamon Serreno a šajvějovým chipsem2 malé bagetky
80 g lučiny
80 g žervé
3 sušená rajčata (naložená v oleji)
8 lístků bazalky
mořská sůl
1 balení Jamon Serrano
hrst lístků šalvěje
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
1) V misce si smíchejte lučinu, žervé, pokrájená sušená rajčata, posekanou bazalku. Vše dle chuti dosolte.
2) Bagetku si našikmo nakrájejte na plátky a namažte ji připravenou směsí.
3) Na pánvi si rozpalte olej a máslo a vhoďte na ni šalvějové lístky. Po chvíli smažení vám vzniknou tzv. šalvějové chipsy. Měly by zůstat krásně zelené, ale budou křupavé.
4) Na bagetku přidejte kousek Jamon Serrano a jeden šalvějový lístek.