Tapas – španělské jednohubky

Když se řekne Španělsko, okamžitě se mi vybaví tapas. Mám totiž moc ráda tento způsob stravování, když se všichni sejdete u stolu a každý si může vzít, na co má chuť. Jedná je o tzv. jednohubky. A čím jednodušší, tím oblíbenější. Mezi nejznámější patří například sýr manchego, kvalitní zelené a černé olivy, pražené mandle, pečené papriky nebo ančovičky. Samozřejmě nesmí chybět ani španělská šunka jamón nebo pálivé chorizo. Mezi tapas, které jsou náročnější na přípravu, patří třeba krevety na česneku, smažené kalamáry, tradiční španělská tortilla, či škeble na víně. Já jsem si pro vás připravila několik druhů tapas, které patří mezi mé nejoblíbenější.

Na skok v kuchyni

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Španělská tortilla

  • 250 g brambor
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 červená cibule
  • 1 stroužek česneku
  • snítka rozmarýnu
  • 6-8 vajec
  • sůl, pepř
  • máslo na vymazání formy

Závitky z pečených lilků plněné ricottou

  • 1 střední lilek
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 ricotta
  • 3 sušená rajčata (naložená v oleji)
  • hrst vlašských ořechů
  • 2 lístky šalvěje
  • mořská sůl

Tapas s Jamon Serreno a šajvějovým chipsem

  • 2 malé bagetky
  • 80 g lučiny
  • 80 g žervé
  • 3 sušená rajčata (naložená v oleji)
  • 8 lístků bazalky
  • mořská sůl
  • 1 balení Jamon Serrano
  • hrst lístků šalvěje
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla

K podávání:

  • Sýr Manchego
  • Chorizo
  • Kvalitní olivový olej
  • Červené víno
  • Zelené a černé olivy
  • Jamon Serrano

Postup

1

Závitky z pečených lilků plněné ricottou1 střední lilek
4 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku
čerstvě mletý pepř
1 ricotta
3 sušená rajčata (naložená v oleji)
hrst vlašských ořechů
2 lístky šalvěje
mořská sůl
1) Lilek si nakrájejte podélně na zhruba 3-5 mm plátky. Lehce ho posolte a nechte vypotit. Zhruba po 15 minutách lilek otřete papírovou utěrkou a proces opakujte i s druhou stranou lilku.
2) V misce si smíchejte olivový olej, utřený česnek a pepř. Připravené plátky lilku dejte na plech na pečící papír a potřete z horní strany připravenou marinádou. Pečte 10 minut na 200 stupňů. Poté lilek obraťte a potřete marinádou i z druhé strany. Pečte další 2 minuty než začne lehce zlátnout.
3) Lilek si dejte vychladnout a mezitím si v misce smíchejte ricottu, nakrájená sušená rajčata, nakrájené vlašské ořechy a nadrobno posekanou šalvěj. Směs promíchejte a osolte podle chuti.
4) Vychladlé lilky potřete ricottou a zabalte do ruliček, které propíchnete párátkem.

2

Španělská tortilla
1) Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky (zhruba 3-5 mm). Na pánvi si rozehřejte 2 lžíce olivového oleje s máslem a brambory osmahněte.
2) Když mají brambory zlatavou barvu, přidejte na tenká půlkolečka nakrájenou cibuli.
3) K orestovaným bramborám a cibuli přidejte česnek nakrájený na tenké plátky a nadrobno nasekaný rozmarýn. Brambory osolte a opepřete.
4) Na připravenou směs vyklepněte vejce a zlehka promíchejte. Ještě než jsou vajíčka hotová, přendejte směs do zapékacích misek, které si předem vymažte máslem.
5) Tortillu zapečte na 180 stupňů do zlatova (5-8 minut).

3

Tapas s Jamon Serreno a šajvějovým chipsem2 malé bagetky
80 g lučiny
80 g žervé
3 sušená rajčata (naložená v oleji)
8 lístků bazalky
mořská sůl
1 balení Jamon Serrano
hrst lístků šalvěje
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
1) V misce si smíchejte lučinu, žervé, pokrájená sušená rajčata, posekanou bazalku. Vše dle chuti dosolte.
2) Bagetku si našikmo nakrájejte na plátky a namažte ji připravenou směsí.
3) Na pánvi si rozpalte olej a máslo a vhoďte na ni šalvějové lístky. Po chvíli smažení vám vzniknou tzv. šalvějové chipsy. Měly by zůstat krásně zelené, ale budou křupavé.
4) Na bagetku přidejte kousek Jamon Serrano a jeden šalvějový lístek.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Dýňové tortilly

Tahini „brownies“

Sýrovo-smetanový dezert s pšeničnými klÍčky a ovocem

Velikonoční beránek bez lepku

Skořicové sušenky se spoustou vlákniny

Makronky se slaným karamelem

Domácí kečup

Čokoládová pěna

Vegan banánový, vláčný chléb

Mrkvové cupcaky se smetanovým krémem

Nadýchaná domácí majonéza + 3 další chuťové variace

Guláš z hlívy ústřičný a krémových žampiónů