Spaghetti alla carbonara

Italové často vaří Carbonaru s tzv. „guanciale“ a ne „pancetta“. Rozdíl je v tom, že pancetta pochází z břicha prasete, kdežto guanciale ze spodní části krku. Guanciale je hůře sehnatelný, ale je zato chuťově výraznější a obsahuje větší množství tuku, což několikanásobně zdokonalí už tak dobrý recept.

Ilove Italy

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 250–300 g špaget
  • 2–3 celá vejce
  • strouhaný sýr gran moravia nebo grana padano
  • 250 g čerstvé italské pancetty (nebo guanciale), kterou nakrájíte na kostky (nebo už ji tak koupíte)
  • trošku chilli papričky (1–2 kousky malých chilli papriček)
  • olivový olej (2–3 lžíce)
  • čerstvě nastrouhaný pepř – velké množství (dle chuti)

Postup

1

Začněte vařit těstoviny ve vroucí osolené vodě (doporučuji používat hrubou sůl na všechny recepty). Mezitím si připravte na pánev olivový olej (guanciale obsahuje víc tuku než pancetta, tak stačí i 1 lžíce) a usmažte v něm chvíli chilli papričku 1–2 ks (pokud najdete ty malé chilli papričky – cca 1 cm, pokud ne tak můžete použít chilli už rozemleté na malé kousky).

2

Potom přidejte pancettu (chilli z pánve následně vyndejte). Připravte si do hlubokého talíře vaše vejce (někteří šéfkuchaři doporučují přidat pouze žloutky, já mám z některých italských rodin zkušenost, že přidávají celé vejce) a pořádně je prokvedlejte, musíte z nich kvedláním vytvořit takovou hustou kaši.

3

Až sou těstoviny hotové, přidejte je na pánev a pořádně smíchejte při vyplém ohni s pancettou a olejem.

4

Poté přidejte rozšlehaná vajíčka, strouhaný sýr, vše dost opepřete a pořádně zamíchejte, dokud se vám nevytvoří krásně krémovitá omáčka. Nakonec ještě všechno posypejte sýrem.

Poznámka

TIP – použijte italský ovčí sýr „Pecorino“ a nahraďte jím Parmezán – zvýrazní chuť a vytvoří trochu jiný recept (tzv. carbonara alla romana – neboli podle římského receptu). Podle mně je to mnohem chutnější varianta. :-) Další způsob přípravy tohoto receptu je ten, že pepř, sýr a sůl (někdo přimíchává i osmahlé guanciale) zamícháte rovnou do vajec a tou směsí pak zalijete těstoviny a všechno zamícháte.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Video: Snadné cibulové kroužky plněné hovězím mletým masem a čedarem

Zdravé a netradiční cuketové zelí s cibulí

Narozeninový tiramisu dort pro děti

Špagety s bazalkovým pestem

Cizrna v cuketové omáčce

Křupavé květákové tyčinky se sýrem z 5 ingrediencí

Zelné závitky s vůní kari

Tvarohové mini zmrzlinky s čerstvými jahodami

Dýňový chlebíček s čokoládou

Dekadentní a nepečené čokoládové lasagne

Bůček dušený v kokosové vodě

Ledový ředkvičkový salát