Začněte vařit těstoviny ve vroucí osolené vodě (doporučuji používat hrubou sůl na všechny recepty). Mezitím si připravte na pánev olivový olej (guanciale obsahuje víc tuku než pancetta, tak stačí i 1 lžíce) a usmažte v něm chvíli chilli papričku 1–2 ks (pokud najdete ty malé chilli papričky – cca 1 cm, pokud ne tak můžete použít chilli už rozemleté na malé kousky).
Potom přidejte pancettu (chilli z pánve následně vyndejte). Připravte si do hlubokého talíře vaše vejce (někteří šéfkuchaři doporučují přidat pouze žloutky, já mám z některých italských rodin zkušenost, že přidávají celé vejce) a pořádně je prokvedlejte, musíte z nich kvedláním vytvořit takovou hustou kaši.
Až sou těstoviny hotové, přidejte je na pánev a pořádně smíchejte při vyplém ohni s pancettou a olejem.
Poté přidejte rozšlehaná vajíčka, strouhaný sýr, vše dost opepřete a pořádně zamíchejte, dokud se vám nevytvoří krásně krémovitá omáčka. Nakonec ještě všechno posypejte sýrem.
TIP – použijte italský ovčí sýr „Pecorino“ a nahraďte jím Parmezán – zvýrazní chuť a vytvoří trochu jiný recept (tzv. carbonara alla romana – neboli podle římského receptu). Podle mně je to mnohem chutnější varianta. :-) Další způsob přípravy tohoto receptu je ten, že pepř, sýr a sůl (někdo přimíchává i osmahlé guanciale) zamícháte rovnou do vajec a tou směsí pak zalijete těstoviny a všechno zamícháte.