Těsto
Náplň
Skořicová
Kokosová
Pudinková
Nejprve připravte kvásek - ve mléce rozdrobte droždí a 1 lžíci sladidla.
Pořádně promíchejte, zasypte 1 lžící mouky a nechte 10 minut odpočinout.
Do mísy dejte mouku (já dala 250 g klasické hladké a 250 g celozrnné, protože jsem se bála, aby to pořádně vykynulo, příště zkusím 100 % celozrnné), 50 g sladidla dle chuti a sůl.
Promíchejte a přidejte vzejitý kvásek, vejce a máslo.
Vypracujte hladké těsto a nechte 1 hodinu v teple kynout.
Po vykynutí těsto rozdělte na 2 díly a vyválejte na obdélník asi 1 cm tlustý. Já rozdělila na 4 díly kvůli příchutím, také se pak s těstem lépe pracovalo. Hlavně jde o to, kolik kusů a jak široké šneky chcete.
Každou placku pak pomažte náplní a pomalu srolujte.
Krájejte na kousky cca 2 cm široké.
Skládejte na plech vystlaný pečícím papírem a každý kus (kromě pudinkových) pomažte mlékem (lze i rozšlehaným vejcem).
Plech šneků nechte ještě 15 minut nakynout a poté pečte při 160 °C cca 15 minut (hlídejte, někteří byli již po 10 minutách).