Řecká musaka

Miluju Řecko i s jeho úžasnou kuchyní. Vždycky, když tam přijedeme na dovolenou, vyhledávám tradiční jídla jako je pastitio, gyros a musaku. Tyhle tři věci si musím pokaždé dát, hlavně mimo hotel. Ve vesnických domácích kuchyních to prostě chutná jinak. :-)

V kuchyni vždy otevřeno

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 2 lilky
  • 5 brambor střední velikosti
  • 400 g mletého masa
  • 1 cibule
  • 100 ml červeného vína
  • 150–200 g drcených rajčat
  • špetka skořice, oregána a pepře
  • špetka cukru
  • sůl
  • olej

Na bešamel:

  • 2 PL másla
  • 2 PL hladké mouky
  • 150 ml mléka
  • 100 g nastrouhaného sýru (čedar, blaťácké zlato apod.)
  • 1 žloutek
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl

Postup

1

Nejprve nakrájíme lilky na centimetrové plátky a jelikož je budeme péct později na oleji, osolíme je a necháme alespoň půl hodiny vypotit. Pokud budou vypocené, budou do sebe sát méně tuku. Poté je osušíme papírovou utěrkou.
Oškrábané brambory nakrájíme na malinko slabší plátky než lilek a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Slijeme je.
Lilky pozvolna opečeme na rozpáleném oleji a necháme odstát olej na papírových utěrkách.
Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, na oleji necháme zesklovatět. Přidáme mleté maso, okořeníme, osolíme a restujeme. Vařečkou se snažíme maso důkladně oddělovat, aby nám nezůstaly slepené kusy. Poté jej podlijeme vínem a necháme odpařit. Nakonec vlijeme drcená rajčata a 20 minut dusíme, dokud se skoro všechna šťáva nevsákne do masa. Já malinko přislazuji třtinovým cukrem, a srazím tak kyselost rajčat. Ale nemusíte, podle vaší chuti.

2

Do vyšší zapékací misky nebo pekáčku budeme vrstvit vše připravené. Rozdělte všechno na poloviny. Nejprve na dno přijdou rozprostřít plátky lilků, malinko je osolte, na ně brambory a maso, na maso opět brambory, maso a končí se vrstvou lilků.
Teď připravíme bešamel, ten vždy připravujte jako poslední, velmi rychle stydnutím tuhne. Rozehřejte máslo, vsypte na něj mouku a opražte světlou jíšku, tu postupně zalévejte mlékem a důkladně rozmíchávejte hrudky dohladka. Přisypte nastrouhaný sýr a nechte zcela rozpustit. Odstavte ze zdroje tepla, vmíchejte žloutek, výrazněji osolte a okořeňte špetkou muškátového oříšku. Bešamelem zalijte celý pokrm a zakryjte alobalem. Vložte do trouby rozpálené na 200 °C a pečte 40 minut. Poté odkryjte alobal a nechte opéct ještě dozlatova. Před podáváním nechte malinko zchladnout, bude se lépe servírovat.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Murkha dhál

Smoothie z melounu, kiwi a chia

Tvarohová žemlovka s banány

Pomazánkový dvojboj

Květákové kari s kokosovým mlékem

domaci jahodova marmelada

Domácí jahodová marmeláda

Špenátovo-ricottové noky s pečeným lilkem

Avokádové špagety se sušenými rajčaty

Celozrnný chléb z domácí pekárny

Video: Vláčný kynutý chlebíček plněný Nutellou

Plněné bramborové knedlíky bez masa

Mrkvová polévka s arašídovým máslem, která zahřeje