Kuřecí pie

Tradiční pokrm z Britských ostrovů. Zelenina se může obměnit podle sezóny, můžete přidat žampiony, stejně tak i maso můžete vyměnit za vepřové. Ač nevypadá, tento "páj" je poměrně sytý. Velikost vyobrazené a tedy mnou použité zapékací formy je 23 x 15cm. Pokud máte větší, budete mít koláč trochu nižší – nebo přidejte 1 prsíčko a trochu zeleniny.

Kuřecí pie

Ingredience na 4 porce

  • 2 střední kuřecí prsíčka (popř. kuřecí steaky)
  • 50 g másla
  • 100 g slaniny
  • 2 cibule popř. pórek (nebo jejich kombinace)
  • 2 střední mrkve
  • hrnek mraženého hrášku
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 200 ml kuřecího vývaru 
  • 2–3 lžíce hladké mouky
  • 200 g listového těsta
  • 1 lžíce plnotučné/francouzské hořčice
  • několik snítek tymiánu
  • 150 g zakysané smetany/řeckého neslazeného jogurtu nebo 30% smetany
  • 1 vejce 
  • sůl + pepř

Postup

Celkový čas přípravy: 45 min

1

Nejprve si nakrájejte maso a zeleninu. Maso na kostičky (cca 1,5 cm), mrkev na menší kolečka, cibuli na plátky, slaniny na kostičky, celer na menší kostičky.

2

Na větší pánvi rozpusťte máslo (můžete přidat pár kapek olivového oleje, aby se vám nepálilo) a přidejte kuřecí kousky. Když je maso zatáhlé, přidejte slaninu, mrkev, cibuli a celer a 3–5 minut restujte. Přidejte hrášek. Promíchejte a nechte další 2 minutky restovat. Přilijte vývar.

Kuřecí pie
3

Zaprašte moukou a rozmíchejte ve směsi kysanou smetanu. Přidejte sůl a pepř podle chuti, hořčici, tymián a na mírném ohni 5 minut nechte probublat.

4

Směs vyklopte do zapékací formy (nemusíte ji ničím vymazávat).

Kuřecí pie
5

Listové těsto vyválejte na plát o 2 cm na každé straně větší, než je vaše zapékací forma. Plát umístěte na masovo-zeleninovou směs. Jeho hrany mírně zohýbejte a přitlačte k formě. Uprostřed nakroje, aby pára měla kudy unikat. Potřete rozšlehaným vejcem.

Kuřecí pie
6

Dejte péct do předehřáté trouby (180 °C) na 20–25 minut, nebo dokud povrch nezezlátne.

Kuřecí pie

Mohlo by vás zajímat: Hlavní jídla, Recept bez kategorie

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře