Omáčka k namáčení
Nakrájíme cibuli na nudličky a osmahneme ji na pánvi na troše oleje. Přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, nakrouhané zelí a pokrájenou chilli papričku. Chviličku restujeme a přidádme maso. Vařečkou rozdělíme na malé kousky, osolíme, opepříme a pár minut restujeme. Do hotové směsi vmícháme posekanou petrželku. Pak směs necháme zchladnout.
Čerstvé arašídy nasucho opražíme v kastrolu, až začnou slupičky praskat. Potom kastrol přikryjeme pokličkou. Na ruce natáhneme chňapky nebo použijeme utěrku a kastrolem silně zatřeseme, až v něm arašídy poskakují. Pokličku sundáme a arašídy přebereme od slupek. Slupky, které ještě zůstaly na oříšcích, odstraníme prsty. Arašídy posekáme nožem.
Rýžový papír postupně máčíme do vlažné vody a pokládáme po dvou na sebe na vlhkou utěrku. Na první třetinu papíru, blíž k sobě, nandáme lžíci nádivky, posypeme oříšky a stočíme do závitku. Nejdřív přeložíme bližší okraj přes nádivku, pak přehneme okraje směrem doprostřed a poté celé zarolujeme. Snažíme se rolku utahovat. Jde to dobře, mokrý papír trošku pruží. Pokládáme na tácek dál od sebe, aby se nedotýkaly (slepily by se k sobě).
Vkládáme do vyšší vrstvy rozpáleného oleje, také kousek od sebe, do té doby, než se zatáhnout. Smažíme z obou stran. Usmažené necháme okapat na ubrousku.
Podáváme s omáčkou k namáčení. Tu připravíme z jemně nasekané chilli papričky, lisovaného česneku a ostatních ingrediencí vyšlehaných vidličkou v mističce.
Začátečníkům doporučuju dělat rolky radši malé, z kulatého papíru. Líp se s nimi manipuluje. Nebo klidně použít čtvercový, ale dát málo nádivky. Velké rolky se v oleji hůř obracejí a praskají. Pokud máte možnost smažit ve wok pánvi, máte vyhráno :)