Přejít na obsah
Menu

5 atraktivních letních receptů z cukety

Vybrali jsme 5 atraktivních receptů, které se hodí k létu. V hlavní roli je vždy cuketa a to od chipsů, přes svěží rizoto až k lehkému moučníku. 🙂

5 receptů na letní jídla z cukety

Minestrone – hustá zeleninová polévka

Ingredience

  • 1 hrnek nakrájené cibule
  • 2 lžičky oregana (můžete použít sušené nebo čerstvé)
  • 4 stroužky třeného česneku
  • 3 hrnky nakrájené žluté cukety
  • 3 hrnky nakrájené zelené cukety
  • 1 hrnek nakrájené mrkve
  • 1 hrnek kukužice (můžete použít konzervovanou, zmraženou nebo čerstvou kukuřici)
  • 4 hrnky nakrájených rajčat
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 hrnku těstovin (např. kolínek)
  • 400 g fazolí (vařených nebo v plechovce)
  • 150 g čerstvého špenátu
  • sůl a pepř

Postup

  1. Velký hrnec dejte na střední plamen a rozpalte v něm olej. Vložte cibuli a nechte ji změknout. Přidejte oregáno a česnek a orestujte.
  2. Vmíchejte cukety, mrkev a kukuřici, restujte asi 5 minut a poté hrnec odstavte.
  3. Dejte do mixeru 3 hrnky rajčat, 1 hrnek vývaru a rozmixujte. Směs nalijte do hrnce, promíchejte a dejte znovu na plamen.
  4. Vmíchejte zbývající rajčata a vývar. Směs přiveďte k varu a nechte na mírném plameni za občasného míchání vařit asi 20 minut.
  5. Přidejte těstoviny a fazole a vařte dalších 10 minut, než těstoviny změknou.
  6. Odstavte polévku a vmíchejte špenát a podle chuti pepř a sůl.
  7. Podávejte v miskách, jednotlivé porce můžete posypat parmezánem.

5 receptů na letní jídla z cukety_1

Zeleninové rizoto s citronem

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 230 g chřestu
  • 230 g hrášku (konzervovaný, zmražený nebo z lusků)
  • 1 zelená a 1 žlutá cuketa, podélně rozpůlená a nakrájená na plátky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1/2 hrnku nakrájené šalotky
  • 1 hrnek rýže
  • 4 lžíce bílého vína
  • 1/4 hrnku lahůdkového droždí
  • 1/4 hrnku nakrájené pažitky
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl

Postup

  1. Ve vodě povařte hrášek a chřest, asi 3 minut. Slijte a osušte. Ve velkém hrnci rozpalte trochu olivového oleje a osmahněte na něm cuketu. Nechte ji zezlátnout a odstavte.
  2. V rendlíku přiveďte k varu vývar. V jiném hrnci rozpalte olivový olej a osmahněte na něm šalotku. Vmíchejte rýži a nechte ji osmahnout. Přidejte víno a míchejte, dokud se nevsákne. Vlijte hrnek vývaru a vařte asi 5 minut za stálého míchání. Téměř všechen zbylý vývar (nechte si bokem asi 1/4 hrnku) postupně vlijte do hrnce s rýží a vždy míchejte, aby se vsáknul do rýže.
  3. Do hrnce s rýží vmíchejte zeleninu a nechejte minutu prohřát. Hrnec odstavte, vmíchejte zbylý vývar, droždí, pažitku, citronovou kůru a šťávu. Případně dosolte.

5 receptů na letní jídla z cukety_2

Těstoviny s cuketou a mandlemi

Ingredience

  • 2 hrnky rozpůlených cherry rajčat
  • 2 lžíce nakrájené šalotky
  • 1 lžička tymiánu
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • sůl a pepř
  • špetka cukru
  • 5 lžiček olivového oleje
  • 250 g těstovin
  • 1 a 1/2 lžičky třeného česneku
  • 3 hrnky nakrájené cukety
  • 180 ml zeleninového vývaru
  • 3 lžíce nakrájené máty
  • 3 lžíce parmezánu
  • 3 lžíce pražených nakrájených mandlí

Postup

  1. Podle návodu uvařte těstoviny a slijte je. V míse smíchejte rajčata, šalotku, tymián, citronovou šťávu, sůl a pepř, cukr, olivová olej (prvních 7 ingrediencí).
  2. Ve velkém hrnci rozpalte trochu olivového oleje a osmahněte na něm česnek. Přidejte cuketu a krátce osmahněte. Vlijte vývar a přiveďte jej k varu.
  3. Vmíchejte uvařené těstoviny a půlku máty, odstavte ze sporáku. Vmíchejte rajčatovou směs (z mísy).
  4. Jídlo podávejte v miskách (toto množství je na 4 porce) a ozdobte zbylou mátou. Nakonec posypejte parmezánem a mandlemi.

5 receptů na letní jídla z cukety_3

Letní cuketový moučník

Ingredience

  • 125 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • 1/2 hrnku nastrouhaných oloupaných jablek
  • 1/2 hrnku nastrouhané mrkve
  • 1/2 hrnku nastrouhané cukety
  • 1 rozmačkaný banán
  • 4 lžíce nasekaných vlašských ořechů
  • 4 lžíce oleje
  • 4 lžíce kokosového mléka

Postup

  1. Dejte předehřát troubu na 180 °C. V míse smíchejte mouku, cukr, skořici, sodu a sůl. Přidejte jablka, mrkev, cuketu a ořechy.
  2. Vmíchejte olej, kokosové mléko a banán. Všechno dobře promíchejte.
  3. Těsto nalijte do vymazané formy a pečte v předehřáté troubě asi 50 minut, až je uvnitř moučník propečený (zkuste špejlí).
  4. Vyndejte z trouby a nechte 10 minut vychladnout, poté vyklopte.

5 receptů na letní jídla z cukety_4

Snadné cuketové chipsy

Ingredience

  • 1 cuketa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl

Postup

  1. Cuketu nakrájejte na tenké plátky. Pomocí papírových utěrek z nich nasajte přebytečnou vodu.
  2. Na plech položte pečicí papír a na něj vyskládejte plátky cukety. Potřete je olejem a posolte.
  3. Pečte při 100 °C asi 3 hodiny. Teplotu trouby si můžete změnit, raději ale cuketu hlídejte, aby se nepřipálila.

Recepty na další zeleninové chipsy najdete tady: 6 receptů na zdravé zeleninové chipsy

5 receptů na letní jídla z cukety_5

Zdroje: allrecipes.com, bbcgoodfood.com, allrecipes.com, cookinglight.com

Mohlo by vás zajímat: chipsy, cuketa, mandle, okurka, olivový olej, polévka, rizoto, těstoviny, zelenina, Fitness a zdravé, Recept bez chodu, Vegetariánské

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře