Pistáciový chlebíček z cukety

Je jaro! Čas farmářských trhů, čerstvé zeleniny a ovoce! Proto tu máme zase cuketu! Ve skvělé kombinaci s pistáciemi :). Chlebíček je krásně vláčný a né moc sladký. My si na něm moc pochutnali! Ideální k snídani.

Jitka Zapletalová

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 200 g pistácií (váha je uvedena na neloupané pistácie)
  • 300 -350 g cukety (1 střední velikosti)
  • 4 vejce
  • 1 limetka
  • 5 vrchovatých lžic medu (můžete použít i agávový sirup)
  • 300 g mouky (já použila 200 g celozrnné žitné a 100 g klasické hladké)
  • 100 ml olivového oleje
  • 6 lžic bílého jogurtu
  • 2 lžičky prášku do pečiva

Na krém

  • 1 Gervais
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • 2 lžíce medu
  • šťáva z 1/2 limetky

Postup

1

Cuketu si nastrouháme nahrubo (já ji strouhám i se slupkou, jen ji dobře opláchnu). Lehce posolíme a necháme 5 minut stát. Cuketa pustí vodu, kterou z ní pak rukama vymačkáme. Dáme stranou.

2

V míse si smícháme vejce, jogurt, olej a prošleháme (cca 1 minutu). Přidáme med, šťávu a kůru z limetky a cuketu a lehce prošleháme (jen aby se vše hezky spojilo – cca 30 sekund).

3

Pak přidáme mouky smíchané s práškem do pečiva a nasekanými pistáciemi (ne všemi – část si nechte na posypání chlebíčku) a opět prošleháme.

4

Vznikne nám těsto, které pak vlijeme do olejem vymazané formy a vysypané krupicí či hrubou moukou.

5

Dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme cca 30 -35 minut (záleží na troubě). Po 20 minutách jsem chlebíček vytáhla z trouby, přikryla alobalem (jelikož už byl docela zlatý, ale ještě nedodělaný vevnitř – zkusila jsem špejlí) a dopekla 10 minut. Poté opět zkuste špejlí, zda se těsto už nelepí.

6

Meztím, co se chlebíček bude péct či chladnout, si připravte smícháním výše uvedených surovin jemný krém, kterým chlebíček zalijete. Na ozdobu posypte zbylými pistáciemi.

Poznámka

Pozn: Na obrázku vidíte chlebíček z poloviční dávky, proto je docela nízký. Nepekla jsem ho z celé dávky, ať ho ve dvou lidech nemusíme jíst týden :). Doba pečení je v receptu uvedena pro celou dávku, pokud budete péct taky jen poloviční, chlebíček vytáhněte o cca 5-10 minut dříve.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Zapečená cuketa s rajčatovou omáčkou marinara

Nejkřupavější pečené brambory

Zapékaná kuřecí prsa plněná ricottou, parmazánem a špenátem

Variace na focacciu s černými olivami

Snadná pečená brokolice s česnekem

Dýňový chlebíček

Bramborové bochánky plněné lesními houbami

Špenátový štrůdl s lososem

Dušený hovězí krk s kroupami a žampióny

Polévka z hlívy ústřičné

Vánočka bez vajec

Video: Ratatouille lodičky plné zdravé zeleniny