fbpx

Panzanella

Sezóna rajčat právě vrcholí a nikdy jindy si nemůžete vychutnat tuhle lahůdku jako právě teď. Původně to je samozřejmě italský recept codůmdal na zužitkování starého chleba a velké úrody rajčat, ale je to taková lahoda, že se toho nebudete moct nabažit. Základem jsou samozřejmě rajčata ideálně ze zahrady, od babičky, voňavá, aromatická, úplně zralá. No a tvrdý chleba. Variant tohohle receptu je asi tak tolik co italských domácností. Můžete přihodit pečené papriky, ančovičky, kapary.. Základem ale zůstává čerstvá zelenina, šťáva, co z ní vyteče spolu s olivovým olejem a octem, co se v ní rozmočí chleba, a čerstvé bylinky…

Panzanella

Ingredience na 6 porcí

  • Starší chleba
  • Vyzrálá rajčata (poměr chleba a rajčat 1:1)
  • Cibule šalotka nasekaná najemno (jenom troška, ať salát moc neštípe- na kg rajčat zhruba lžíce)
  • Olivový olej
  • Vinný ocet (poměr ocet: olej 1:6 polévkovým lžícím)
  • Čerstvé bylinky (bazalka, oregano, petržel, pažitka..)
  • Sůl a pepř

Postup

Celkový čas přípravy: 15 min

1

Chleba natrháme/nakrájíme na menší kousky a opečeme nasucho na pánvi nebo v toustovači.

2

Rajčata nakrájíme na čtvrtky a dáme do cedníku. Cedník položíme na salátovou mísu tak, abychom v ní zachytili všechnu šťávu, co z rajčat vykape. Rajčata posolíme a necháme cca 10-15min vykapat.

3

Do šťávy přidáme olivový olej, ocet a čerstvě namletý pepř, promícháme. Přihodíme cibulku a znovu zamícháme.

4

Do dresingu přidáme rajčata, promícháme, dochutíme podle chuti.

5

Přihodíme bylinky a úplně na závěr opečený chleba.

Mohlo by vás zajímat:

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře