„Obrácený“ čokoládový dort s poctivou porcí krému
Ingredience
- 120 g čokolády na vaření
- 1/2 hrnku vody
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 250 g másla pokojové teploty
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 1/2 hrnku krupicového cukru
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 4 vejce
- 1 hrnek podmáslí
- 1½ hrnku strouhaného kokosu
- ¼ hrnku rozpuštěného másla
- ½ hrnku třtinového cukru
- 1 hrnek pekanových nebo vlašských ořechů
- 240 g krémového sýra pokojové teploty (Philadelphie, Lučiny)
- 8 lžic rozpuštěného másla
- 400 g moučkového cukru
- vyšlehanou smetanu na ozdobu (volitelné)
Postup
Předehřejte troubu na 180 °C a rozpuštěným máslem rovnoměrně vymažte formu o velikosti 22 x 33 cm.
Nasypte třtinový cukr, pekanové ořechy a půlku množství kokosu na dno formy.
Nad parou rozpusťte čokoládu s vodou, promíchejte dohladka. V míse smíchejte mouku, sodu a sůl.
V jiné míse rozšlehejte máslo, vanilkový extrakt a oba cukry do pěny. Přidejte postupně žloutky ze všech vajec, poté přilijte rozpuštěnou čokoládu. Vmíchejte moučný mix a podmáslí.
Bílky vyšlehejte do tuha a lehce je vmíchejte do těsta. Přidejte druhou polovinu množství kokosu.
Nalijte těsto do formy a zarovnejte jej.
Rozšlehejte krémový sýr a změklé máslo. Postupně přimíchejte moučkový cukr.
Naberte lžíci krému a “kápněte” ji na těsto. Opakujte, dokud vám žádný krém nezbude.
Vložte do vyhřáté trouby a pečte přibližně 45 minut. Nechte vystydnout, nakrájejte na čtverce a servírujte otočené “vzhůru nohama”. 🙂