Mexický losos s květákovou rýží, avokádem a rajčaty

Už jsem to tu několikrát zmiňovala – já prostě funguju na sluneční pohon :-) Podzim, s jeho pošmournými uplakanými dny, jednoduše nemám ráda. Proto se snažím v brzkém podzimu vařit jídla ze sezónních potravin, které mi evokují léto. Sem určitě patří rajčata, květák a jarní cibulka (paradox, ale ona neroste jen na jaře ;-) ). Pokud se zkombinují do pokrmu inspirovaného mexickou kuchyní, ještě lépe, protože její typická jídla k létu prostě patří :-)

PaleoSnadno

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 400-500 g lososa (bez kůže)
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 1 lžička drceného římského kmínu
  • 1 lžička sušeného koriandru
  • 1 velký květák
  • 2 avokáda
  • 300 g rajčat
  • 2 jarní cibulky
  • 2 hrsti lístků čerstvého koriandru
  • 1 limetka
  • sůl
  • pepř

Postup

1

Rozeberte si květák na jednotlivé malé růžičky a ty rozdrťte ve stolním mixéru na zrníčka velikosti rýže.

2

Nyní záleží na vás, jaký způsob přípravy zvolíte. Pokud vám nevadí použití mikrovlnné trouby, nejrychlejší je rozdrcený květák vložit ve vhodné nádobě do mikrovlnné trouby a zde za občasného promíchání „vlnit“, dokud květák nezměkne a neztratí svoji typickou (pro někoho nepříjemnou) chuť. To trvá podle výkonu trouby a množství květáku cca 8-12 minut.

3

Další variantou je rozdrcený květák jemně podusit pod pokličkou na trošce vody. To zabere cca 15-20 minut.

4

Poslední variantou je uvařit růžičky květáku vcelku (cca 20-25 minut) a až změknou, nechat je perfektně okapat a nakrájet nožem nadrobno.

5

Osobně používám první variantu, protože mi takto připravená květáková rýže chutná nejvíc. Není totiž tak vlhká jako u jiných způsobů přípravy. Pokud zvolíte druhou nebo třetí variantu, začněte nejprve s přípravou květáku. Pokud se rozhodnete pro mikrovlnku jako já, vrhněte se nejdříve na lososa.

6

Smíchejte si uzenou papriku s římským kmínem, sušeným koriandrem, solí a pepřem. Ve vzniklé směsi obalte ze všech stran kousky lososa nakrájeného na špalíčky (cca 2 x 7 cm). Ty naskládejte do vhodné pečící nádoby a vložte do trouby vyhřáté na 180°C. Pečte cca 20 minut.

7

Na talíři zkombinujte teplou květákovou rýži (osolenou a opepřenou), nadrobno nakrájená rajčata, avokádo, jarní cibulku, navrch položte kousky upečeného lososa a vše posypte lístky čerstvého koriandru. Na dochucení každému na talíř přidejte půlku limetky.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Karbanátky z kapusty a uzeného tofu

Cupcakes z quinoi

Thajská pikantní polévka s krevetami – tom yum goong

Výborné měkké perníčky nejen na Vánoce

Grilované nakládané papriky

Kuřecí prsíčka plněné cottage a rukolou

Domácí Mozartovy koule

Malinový dort snů s kešu oříšky a bez pečení

Fazolový burger

Šmakounovy crinkles

Pečená kuřecí prsa plněná krémovým sýrem a zabalená ve slanině

Žemlovka