
Rozeberte si květák na jednotlivé malé růžičky a ty rozdrťte ve stolním mixéru na zrníčka velikosti rýže.
Nyní záleží na vás, jaký způsob přípravy zvolíte. Pokud vám nevadí použití mikrovlnné trouby, nejrychlejší je rozdrcený květák vložit ve vhodné nádobě do mikrovlnné trouby a zde za občasného promíchání „vlnit“, dokud květák nezměkne a neztratí svoji typickou (pro někoho nepříjemnou) chuť. To trvá podle výkonu trouby a množství květáku cca 8-12 minut.
Další variantou je rozdrcený květák jemně podusit pod pokličkou na trošce vody. To zabere cca 15-20 minut.
Poslední variantou je uvařit růžičky květáku vcelku (cca 20-25 minut) a až změknou, nechat je perfektně okapat a nakrájet nožem nadrobno.
Osobně používám první variantu, protože mi takto připravená květáková rýže chutná nejvíc. Není totiž tak vlhká jako u jiných způsobů přípravy. Pokud zvolíte druhou nebo třetí variantu, začněte nejprve s přípravou květáku. Pokud se rozhodnete pro mikrovlnku jako já, vrhněte se nejdříve na lososa.
Smíchejte si uzenou papriku s římským kmínem, sušeným koriandrem, solí a pepřem. Ve vzniklé směsi obalte ze všech stran kousky lososa nakrájeného na špalíčky (cca 2 x 7 cm). Ty naskládejte do vhodné pečící nádoby a vložte do trouby vyhřáté na 180°C. Pečte cca 20 minut.
Na talíři zkombinujte teplou květákovou rýži (osolenou a opepřenou), nadrobno nakrájená rajčata, avokádo, jarní cibulku, navrch položte kousky upečeného lososa a vše posypte lístky čerstvého koriandru. Na dochucení každému na talíř přidejte půlku limetky.