Suroviny na menší pekáč buchet, cca 14 kousků
Těsto:
Náplně:
Těsto je tady základ, proto si nejprve připravíme kvalitní kvásek. Do mísy, ve které chceme vypracovávat těsto, si rozdrobíme droždí, ke kterému přisypeme cukr a směs společně promícháme (téměř okamžitě uvidíte, jak začíná droždí pracovat a rozpouštět se). Přilijeme vlažné mléko a necháme vzejít kvásek. Dejte tomu čas klidně i půl hodiny.
Do vzešlého kvásku prosijeme mouku a přidáme olej a čaj Matcha. Nyní těsto důkladně propracujeme (pokud na to máte stroj, určitě ho využijte, já jsem si musela vystačit s vařečkou), dokud těsto není hladké a netvoří se na něm vzduchové bubliny.
Nyní je těsto připraveno ke kynutí. Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a položíme na nějaké teplé místo. Nechejte kynout zhruba hodinu a půl, dokud se objem těsta alespoň dvojnásobně nezvětší. Extra tip: Během kynutí těsto 2x promíchejte, netvoří se v něm pak vzduchové kapsy a kyne rovnoměrně!
Po vykynutí z těsta odebíráme kousky o velikosti menšího tenisáku, z kterých tvarujeme placičky, které skládáme na pomoučenou pracovní plochu. Placičky plníme půlkou lžíce džemu nebo dvěma kostičkami čokolády (čím víc náplně, tím samozřejmě lépe). Okraje těsta spojíme, aby náplň nečouhala ven a jednotlivé buchty skládáme do olejem vymazaného pekáče.
Pečte v troubě předehřáté na 180°, dokud buchty nahoře nezezlátnou.
Nebojte se v tomto receptu oleje při vymazávání pekáče a klidně ho použijte více než obvykle. Buchty během pečení olej nasáknou a zůstanou vláčné i několik dní.