Ingredience na 2 porce

  • střední lilek 
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky nastrouhaného zázvoru
  • 2 jarní cibulky
  • 2 lžíce hoisin omáčky (mrkněte dolů do tipů, jak si připravit domácí)
  • 1 lžíce čínského vína
  • 2 lžičky balzamikového octa
  • půl lžičky pálivé sriracha omáčky (možná ji máte a ani nevíte, že se tak jmenuje) nebo tabasco či trochu chilli 
  • 2 lžíce oleje nejlépe sezamového

Postup

Celkový čas přípravy: 15 min

1

Lilek nakrájejte na 1,5 cm široká kolečka. Osolte a nechte je pustit vodu (cca 30 minut), pak je vysušte papírovou utěrkou. Pak je překrojte ještě napůl.

2

Osmahněte lilek na oleji, krásně do zlatova. Mezitím si nakrájejte jarní cibulku na tenká kolečka. Pak lilek vyjměte z pánve a dejte stranou.

3

Ztlumte plamen na minimum, přidejte ještě trošku oleje, bílou část a většinu i té zelené jarní cibulky, přidejte prolisovaný česnek, zázvor, hoisin omáčku, víno i ocet (pokud používáte pálivo srirachu, tak i tu) a jen nechte mírně prohřát. Pokud by se tekutina vypařila velmi rychle, přidejte malé množství vody.

4

Vraťte ke koření lilek, promíchejte. Ochutnejte, popřípadě dosolte. Podávejte posypané zbytkem jarní cibulky a třeba s pečivem.

Poznámka

Jak na domácí hoisin omáčku? Smíchejte 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíci arašídového másla, lžičku medu, lžičku rýžového octa, prolisovaný malý stroužek česneku, lžička sezamového oleje.

Mohlo by vás zajímat: Předkrmy, Recept bez kategorie

Hodnocení a komentáře

Filip

Filip

Miluji to!

Odpovědět

pro přidání komentáře