Chléb se špenátovo-bylinkovým pestem
Recept, který chutná a voní jarem.

Ingredience na 8 porcí
- 400 g hladké mouky (Babiččina volba na kynut těsta)
- 25 g droždí
- ½ lžičky cukru
- 200 ml teplé vody
- 1 žloutek
- 50 ml olivového oleje
- 1 lžička soli
Pesto
- 30 g baby špenátu
- 3 větvičky bazalky
- Snítka tymiánu
- 1 lžička nakrájeného rozmarýnu
- Snítka oregana
- 2 stroužky česneku
- Špetka soli
- 50 g slunečnicových semínek
- 60 g olivového oleje
Postup
Celkový čas přípravy: 120 min
Do mísy nasypte mouku, uprostřed udělejte důlek. Do něj rozdrobte droždí, zasypte cukrem a zalijte teplou vodou. Překryjte mísu utěrkou, položte na teplé místo a nechte vzejít kvásek. Bude to trvat asi 15 minut
Do mísy přidejte žloutek, sůl, olej a zpracujte těsto. Nejlépe se vám bude propracovávat na pracovní ploše. Vraťte do mísy a nechte kynout alespoň 45 minut. Během kynutí propracujte.
Ve vysoké nádobě promixujte ingredience na pesto.
Těsto vyválejte na plát cca 30 x 35 cm. Potřete pestem a stočte na délku do rolády. Spoj nechte vespod a zvrchu rozkrojte napůl po celé délce. Stočte části do copu. Přesuňte do chlebíčkové formy vyložené pečícím papírem.

Vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 45 minut.
Mohlo by vás zajímat:
Vegetariánské
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře