Mazanec

Jsou tady Velikonoce. Upečte si se mnou skvělý vláčný mazanec z kynutého těsta.

Kitchen Affair

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru krupice + 1 lžíce do kvásku
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka mleté vanilky
  • špetka soli
  • trochu nastrouhané citronové kůry
  • špetka badyánu
  • špetka skořice
  • 1 balíček čerstvého droždí
  • 200 ml mléka o pokojové teplotě
  • 150 g rozpuštěného másla
  • 3 žloutky
  • plátky mandlí na posypání
  • 2 hrsti rozinek
  • 1 rozšlehané vejce na potření

Postup

1

Nejprve si připravím kvásek. Několik lžic vlažného mléka, lžíce cukru a balíček čerstvého droždí. To vše dobře rozmíchám a nechám na teplém místě vzejít, minimálně dokud se na pocrchu nezačnou tvořit bublinky. Z jedné dávky uděláte dva střední mazance.

2

Než kvásek vzejde, připravím si směs mouky, cukru, vanilkového cukru a koření a nastrouhané kůry. Přidám rozinky, tři žloutky, kvásek a dobře promíchám. Nakonec i rozpuštěné, ale ne horké máslo. Těsto důkladně prodělávám, musí se do něj dostat vzduch.

3

Propracované těsto nechám kynout v pomoučněné míse na teplém místě 1,5 – 2 hodiny. Během kynutí ho ještě zhruba dvakrát promíchám.

4

Z vykynutého těsta udělám dva bochánky, které potřu rozšlehaným vejcem a posypu nasekanými mandlemi.

5

Peču v troubě vyhřáté na 210 stupňů 10 minut. Poté teplotu snížím na 150 a peču ještě minimálně další půlhodinu. Zda je mazanec dopečený otestuji špejlí. Měl by být vláčný, ale těsto nesmí lepit. Povrch krásně zlatý.

6

Dopečený mazanec hned po vytažení z trouby natírám rozpuštěným máslem.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Video: Lahodné čokoládové košíčky plněné smetanovým krémem s arašídovým máslem

Podzimní pickles – kvašená zelenina

Kuskus s tofu a zeleninou

Párky restované na bílém víně a tymiánu

Paštika z kuřecích jater

Domácí ajvar

Zdravé vánoční nepečené kuličky z mandlí a s kokosem

Křupavý vaječný toast s parmazánem a čerstvou petrželkou

Domácí ovocné energy tyčinky ze tří ingrediencí

Kávový dezert z perel tapioca

3 snadné recepty jak uchovat rajčata ze zahrady

Máslové sušenky s brusinkami a bílou čokoládou nejen na Vánoce