
Nejprve si připravím kvásek. Několik lžic vlažného mléka, lžíce cukru a balíček čerstvého droždí. To vše dobře rozmíchám a nechám na teplém místě vzejít, minimálně dokud se na pocrchu nezačnou tvořit bublinky. Z jedné dávky uděláte dva střední mazance.
Než kvásek vzejde, připravím si směs mouky, cukru, vanilkového cukru a koření a nastrouhané kůry. Přidám rozinky, tři žloutky, kvásek a dobře promíchám. Nakonec i rozpuštěné, ale ne horké máslo. Těsto důkladně prodělávám, musí se do něj dostat vzduch.
Propracované těsto nechám kynout v pomoučněné míse na teplém místě 1,5 – 2 hodiny. Během kynutí ho ještě zhruba dvakrát promíchám.
Z vykynutého těsta udělám dva bochánky, které potřu rozšlehaným vejcem a posypu nasekanými mandlemi.
Peču v troubě vyhřáté na 210 stupňů 10 minut. Poté teplotu snížím na 150 a peču ještě minimálně další půlhodinu. Zda je mazanec dopečený otestuji špejlí. Měl by být vláčný, ale těsto nesmí lepit. Povrch krásně zlatý.
Dopečený mazanec hned po vytažení z trouby natírám rozpuštěným máslem.