
Ryba:
Čocčkové pyré:
Lososa omyjte a osušte. Na pečicí papír vyskládejte na kolečka nakrájené rajče a posypte kolečky jarní cibulky.
Lososa osolte a opaprikujte z obou stran. Položte na rajčata a pokapte citronovou šťávou. Na povrch položte několik koleček citronu.
Vše zabalte do pečicího papíru a nechejte péct v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20 minut.
Mezitím si zpěňte máslo, přihoďte k němu kousky cibulky a na kostky nakrájenou mrkev. Chvíli opékejte. Poté přisypte propláchnutou červenou čočku, zalijte vodou (či vývarem, pokud máte) tak, aby bylo vše potopeno. Přidejte bobkový list, nové koření a osolte. Pod pokličkou vařte tak dlouho, dokud se čočka neuvaří - což u červené čočky trvá jen pár minut.
Jakmile je čočka měkká, vše dobře ponorným mixérem rozmixujte na jemné pyré. Vraťte na plotnu, přidejte protlak (či kečup), lžičku sojové omáčky a nechejte prohřát.
Pyré nandejte na talíř, na něj položte plátek lososa i s rajčaty a dozdobte kouskem čerstvé petrželky. Dobrou chuť.